15. децембар 2015. Представљање резултата Пројекта о положају жена у медијима „Ко прави вести“

15. децембар 2015. Представљање резултата Пројекта о положају жена у медијима „Ко прави вести“

Уторак, 15. децембар 2015.

Представљање резултата „GLOBAL Media Monitoring“ Пројекта о положају жена у медијима

Женска парламентарна мрежа у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији представила је у Дому Народне скупштине, резултате истраживања о положају жена у медијима под називом „Ко прави вести“, реализованог у оквиру Глобалног медијског мониторинг пројекта 2015. године.


Вера Пауновић, председавајућа координаторка Женске парламентарне мреже, истакла је достигнућа и циљеве које је Женска парламентарна мрежа постигла вођени идејом промовисања женске солидарности, знања и стручности. „Народне посланице оформиле су Женску парламентарну мрежу, чији је приоритет подстицање жена да узму учешће у политичком и јавном животу. Данас Женска парламентарна мрежа ради у другом мандату, а своје активности из године у годину све више проширује и унапређује свој рад“, истакла је Вера Пауновић и додала да је Мрежа до сада организовала три националне и једну регионалну конференцију, поднеле шест амандмана од којих је прихваћено четири, о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, први пут у историји парламентаризма Србије.

Зорана Михајловић, председница Координационог тела за родну равноправност и потпредседница Владе Републике Србије, рекла је да се при помену родне равноправност највише говори о насиљу над женама и њиховом економском осамостаљивању, а да се недовољно говори о положају жена у јавном животу. „Овде смо да заједно са медијима покушамо да на један другачији начин представимо и учинимо видљивим жене које су у јавном животу“, оценила је Зорана Михајловић. Она је истакла и да се разликују и питања која се постављају мушкарцима и женама у јавном животу, и да се на том пољу мора радити.

Сњежана Миливојевић, професорка Факултета политичких наука у Београду, представила је резултате истраживања „Ко прави вести“, Глобалног медијског мониторинг пројекта 2015. године које се ради сваких пет година. Миливојевић је напоменула да се ово истраживање ради пети пут, у години која је вршњакиња доношења Пекиншке декларације о родној равноправности, и да показује колико су жене присутне у једном специфичном делу јавног живота, односно у медијима. У једнодневном мониторингу којем је било обухваћено 18 медија и 258 текстова, у политичким темама, жене су чиниле 14 одсто субјекта, а у вестима жене експерти чиниле су седам одсто субјекта. Када је реч о особама које су креирале вести на дан мониторинга, жене су чиниле 71 одсто, а мушкарци су се налазили на руководећим позицијама, показало је истраживање.

Стефана Миладиновић, једна од координаторки Женске парламентарне мреже, отворила је дискусију са представницима медија и народним посланицима, а састанку су присуствовали и Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности и Jaн Лунебург (Јan Lueneburg), шеф Одељења за демократизацију, Мисије ОЕБС у Србији.

Снимак представљања резултата пројекта Жене у медијима можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
недеља, 1. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја