19. фебруар 2015. године Представници посланичких група владајуће коалиције у разговору са известиоцем ЕП за Србију

19. фебруар 2015. године Представници посланичких група владајуће коалиције у разговору са известиоцем ЕП за Србију

Четвртак, 19. фебруар 2015.

Представници посланичких група владајуће коалиције разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију

Представници посланичких група владајуће коалиције, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Социјалдемократске партије Србије, Јединствене Србије, Српског покрета обнове-Демохришћанске странке Србије, Нове Србије и Савеза војвођанских Мађара, разговарали су, у Народној скупштини, са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, који борави у вишедневној посети Републици Србији.


Обраћајући се представницима посланичких група владајуће коалиције, Дејвид Мекалистер је изразио веру у европску будућност Србије, оценивши да је наша земља последњих месеци остварила изузетан напредак на путу ка Европској унији. Државе Западног Балкана имају европску перспективу, а то је идеја коју подржавају сви европски лидери, рекао је Мекалистер на састанку са српским посланицима.
Мекалистер је изнео уверење да ће у 2015. години бити отворена прва преговарачка поглавља, али да пред Србијом стоји још обавеза, посебно у области борбе против криминала и корупције, реформе правосуђа и државне администрације, као и у процесу приватизације предузећа.
Шеф Посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић навео је позитивне резултате реформске политике Владе Републике Србије и истакао опредељеност наше земље за одржавањем добрих односа у региону. Бабић је указао и на опредељеност Србије да поштује и спроводи одредбе Бриселског споразума и изразио уверење да ће се сва отворена питања између Београда и Приштине решавати дијалогом.
Свесни смо да процес евроинтеграција носи доста изазова и да нас чека пуно посла, рекао је Бабић у разговору са Дејвидом Мекалистером, и додао да у том циљу Народна скупштина Републике Србије усваја реформске законе који ће нам омогућити да постанемо функционални члан Европске уније.
Представник Посланичке групе Социјалистичка партија Србије проф. др Жарко Обрадовић указао је на значај Бриселског споразума, кога, како је навео, треба да се придржавају обе стране. Обрадовић је рекао да значајну пажњу треба посветити решавању питања непоштовања људских и мањинских права на Косову и Метохији. У контексту заштите права мањина, Обрадовић је даље навео и да је у Србији обезбеђено образовање на осам мањинских језика на нивоу основног, и пет мањинских језика на нивоу средњешколског образовања.
Шеф Посланичке групе Савез војвођанских Мађара Балинт Пастор је, говорећи о заштити права мањинских заједница у Србији, навео да је кључно поштовање Уставом загарантованих права мањина, али и то да очекује да поједина уставна решења буду и законски разрађена. Закон о националним саветима националних мањина може да послужи као пример земљама региона, рекао је Пастор, и истакао да надлежности националних савета треба предвидети и законима којима се регулише област образовања, информисања, службене употребе језика. Треба радити на већој присутности припадника националних мањина у јавним службама, полицији, итд.
Састанку су присуствовали и предсeдници посланичких група Јединствене Србије Петар Петровић, Српског покрета обнове-Демохришћанске странке Србије Александар Југовић, Нове Србије Мирослав Маркићевић и заменик председника Посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милена Бићанин. Састанку је присуствовао и шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Мајкл Давенпорт.
Дејвид Мекалистер борави у посети Републици Србији у оквиру припреме резолуције о Србији коју Европски парламент треба да усвоји у марту ове године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја