Среда, 5. децембар 2007.

Представници посланичких група разговарали са члановима Мониторинг мисије Савета Европе

Клаудија Лучиани (Claudia Luciani), шеф Одсека за Југоисточну Европу Генералног директората за политичка питања и сарадњу Савета Европе, која предводи делегацију Мониторинг мисије Савета Европе, састала се данас с представницима посланичких група мањина и опозиционих странака са којима је разговарала о положају мањина и будућем статусу Косова.Клаудија Лучиани (Claudia Luciani), шеф Одсека за Југоисточну Европу Генералног директората за политичка питања и сарадњу Савета Европе, која предводи делегацију Мониторинг мисије Савета Европе, састала се данас с представницима посланичких група мањина и опозиционих странака са којима је разговарала о положају мањина и будућем статусу Косова.

Она је имала одвојене сусрете у Дому Народне скупштине с посланицима мањина, Српске радикалне странке, Социјалистичке партије Србије и Либерално демократске партије.

У сусрету са председником Посланичке групе мањина Балинтом Пастором главна тема разговора била је положај и права мањина у Србији. Пастор је оценио да мањине нису на задовољавајући начин заступљене у државним институцијама и у медијима, како се то иначе представља у јавности.

Председник Посланичке групе Српске радикалне странке Томислав Николић је у разговору оценио да је Србија омогућила сва права мањинама и да је његова странка спремна да се, уколико има неких проблема, они превазиђу, али да у томе нема подршку, јер се представници мањина више обраћају европским институцијама.

У име Посланичке групе Социјалистичке партије Србије, Жарко Обрадовић и Рајко Баралић пренели су представницима Мониторинг мисије ставове своје странке о статусу Косова и истакли да би једнострано признавање независности Косова отворило дубоку и дуготрајну кризу.

Испред Посланичке групе Либерално демократске партије о актуелној политичкој ситуацији у Србији са члановима Мониторинг мисије разговарали су Иван Андрић и Ненад Прокић. Они су изнели познате ставове своје партије о Косову, и истакли да се због преговора о статусу Косова избегавају сва остала горућа питања у земљи.

У Дому Народне скупштине са члановима Мониторинг мисије састали су се 6. децембра чланови Посланичке групе Војвођански посланици Александра Јерков и Александар Мартон. Разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у Војводини и при том указали на незадовољство које тамо постоји због општег стања у Србији и статуса ове покрајине. Војвођански посланици сматрају да Србија има демократски капацитет, али да би била драгоцена и помоћ Савета Европе, посебно у решавању питања децентрализације и враћања ингеренција које је ова покрајина раније имала.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4