24. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине и председница ПГП са Немачком са представницима Фондације Ханс-Беклер

24. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине и председница ПГП са Немачком са представницима Фондације Ханс-Беклер

Петак, 24. мај 2019.

Представници Фондације Ханс-Беклер у посети Народној скупштини

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и председница ПГП са Немачком Весна Марковић примили су данас представнике Фондације Ханс-Беклер (Hans-Böckler Stiftung), које су упознали са темама важним за Србију и регионалну сарадњу, али и билатералне односе Србије и СР Немачке.


Потпредседник Маринковић истакао је да су односи Србије и СР Немачке у протеклим годинама у експанзији, као и да је Србија задовољна политичком сарадњом, а још задовољнија економском сарадњом двеју држава.

„Задовољни смо што немачке компаније послују у Србији у континуитету и упошљавају преко 50 хиљада наших грађана и што СР Немачка види Србију као добро место за улагање и инвестиције“, поручио је Маринковић.

Он је представнике Фондације Ханс-Беклер упознао са економским реформама које се спроводе у Србији, истакавши да је наша земља само протекле године имала преко три милијарди евра директних страних инвестиција, што је највише у региону Западног Балкана. Такође, Маринковић је захвалио СР Немачкој за покретање Берлинског процеса који афирмише сарадњу земаља у региону, што је корак ка помирењу и квалитетнијој економској сарадњи.

Председница ПГП са Немачком Весна Марковић истакла је да је спољно-политички приоритет Србије чланство у ЕУ и упознала госте са специфичностима преговарачког процеса. Она је навела да Србија има 35 преговарачких поглавља, од којих се Поглавље 35 односи на дијалог Београда и Приштине, као и да се стиче утисак да све реформе које се спроводе у земљи остају у сенци овог поглавља, па и да ће само чланство зависити од њега.

Марковић је рекла да је била оптимиста када је 2014.године покренут Берлински процес, што је била добра порука земљама региона и грађанима, али да после пет година има јако мало његових резултата, као и механизама за праћење договореног на самитима који се одржавају једном годишње.

Она је детаљније упознала саговорнике са дијалогом Београда и Приштине и Бриселским споразумом, као и неиспуњавањем обавеза од стране Приштине, али и ефектима увођења такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, што је највише погодило грађане који на Косову и Метохији иначе тешко живе.

Са делегацијом од 14 представника Фондације Ханс-Беклер, коју је предводио др Јенс Бекер (Jens Becker), разговарало се и о односима Србије и Руске Федерације, медијској ситуацији у земљи, питањима демографије и наталитета, као и нивоу инвестиција из ЕУ, Русије и Кине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја