27. фебруар 2019. Сусрет чланова одбора Народне скупштине и Одбора за спољне послове Европског парламента

27. фебруар 2019. Сусрет чланова одбора Народне скупштине и Одбора за спољне послове Европског парламента

Среда, 27. фебруар 2019.

Председници одбора Народне скупштине разговарали са делегацијом Одбора за спољне послове Европског парламента

Делегација Одбора за спољне послове Европског парламента, коју предводи председник Одбора Дејвид Мекалистер, састала се данас са председницима и заменицима председника Одбора за спољне послове, Одбора за европске интеграције и Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП).


Др Владимир Орлић, председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, истакао је да већина грађана Републике Србије подржава процес европских интеграција, али ти грађани очекују спремност ЕУ за даље проширење, у тренутку када Србија испуни постављене критеријуме за чланство. Јавност у Србији очекује јасан став ЕУ у том смислу. Присутна је велика забринутост по питању увођења такси на територији Косова и Метохије од 100 одсто на робу из централне Србије, које албанска страна не жели да укине, као и због очигледног непостојања механизама које би Европска унија могла да искористи како би убедила Приштину да промени понашање. Бројне претње и провокације којима Приштина прибегава, попут формирања тзв. „војске“, јавног заговарања „Велике Албаније“, претњи „интеграцијом“ Митровице и отимањем Трепче, уз свакодневне блокаде хуманитарне помоћи, физичко угрожавање Срба на КиМ и апсолутно игнорисање свих преузетих обавеза из дијалога, представљају опасност за животе и Срба и Албанаца, и прете да озбиљно дестабилизују читав регион. Док Београд са своје стране показује рационалан, озбиљан и одговоран приступ, неприхватљиво понашање Приштине угрозило је дијалог у потпуности и прети да изазове још већу штету.

Проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове и Ненад Чанак, председник Одбора за европске интеграције, нагласили су да је стратешко опредељење Републике Србије да постане члан ЕУ. Позвали су Унију да се конкретније и интензивније укључи у питање поновног покретања дијалога и затражили јасне поруке подршке процесу евроинтеграција у нашој земљи. Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач истакла је да је Србија доставила више у потпуности припремљених преговарачких позиција, и сада са правом очекује отварање нових поглавља.

Мекалистер је нагласио недвосмислену подршку Србији у процесу европских интеграција и пренео поруку да ће Србија постати пуноправна чланица Европске уније оног момента када буде испунила све техничке услове и када сама буде спремна за тај корак. Он је нагласио да главне вредности Уније остају демократија и владавина права и да је ЕУ, учећи из сопствених грешака, заузела став да сви постављени критеријуми морају бити испуњени пре самог уласка у Европску унију. Јасно је да то значи да су пред државе кандидате данас постављени тежи задаци него што је то био случај са другим државама у прошлости, али ће се о проширењу одлучивати на основу индивидуалних резултата, без опасности да кандидати за чланство једни друге успоравају у том процесу.

Мекалистер је за крај додао и то да је Одбор за спољне послове као своју последњу мисију у овом сазиву ЕП изабрао да посети Западни Балкан, чиме је потврдио значај који Европска унија придаје овом региону. Наредни извештај о напретку Србије очекује се по окончању избора за Европски парламент.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја