24. мај 2018. Учесници Регионалног семинара о Циљевима одрживог развоја

24. мај 2018. Учесници Регионалног семинара о Циљевима одрживог развоја

Четвртак, 24. мај 2018.

Председнице Народне скупштине и Интерпарламентарне уније отвориле Регионални семинар о Циљевима одрживог развоја

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон отвориле су Регионални семинар „Парламентарна сарадња за одрживи развој: борба против сиромаштва и промовисање здравствене заштите“, у Дому Народне скупштине у организацији Скупштине Србије и ИПУ, и подршку УНДП.


Гојковић је том приликом указала да је Република Србија посвећана Агенди одрживог развоја 2030 УН, као и да је на парламентарцима, али и владама, да заједнички посвећено и активно раде на примени циљева одрживог развоја, међу којима је посебно важно смањење сиромаштва, обезбеђење здравог живота, инклузивног и квалитетног образовања, подстицање родне равноправности, обезбеђење приступа пијаћој води, енергији, изградња инфраструктуре, посебно регионалне и прекограничне, како би се подстакао економски развој.

„Примена ових циљева за нас није само испуњавање Агенде 2030, већ прилика да додатно покренемо развој и модернизацију земље, спроведемо реформе и унапредимо услове живота наших грађана“, истакла је Гојковић.

Гојковић је навела да је из тих разлога Парламент формирао Фокус групу за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја, као и да се ради на подизању свести посланика о значају и припреми радних тела Народне скупштине за будуће праћење примене циљева одрживог развоја, те да очекује да посланици Народне скупштине буду укључени у дефинисање приоритета Републике Србије у постизању одрживог развоја, кроз рад Међуресорне радне групе.

Председница Скупштине Србије је истакла да је управо због свих наших активности и резултата Скупштина Србије на заседању ИПУ у Женеви, издвојена као пример добре праксе за друге парламентe.

Председница ИПУ Габријела Куевас Барон похвалила је регион Централне и Источне Европе, чији парламентарци већ четврти пут разговарају о Циљевима одрживог развоја.

„Ниједан регион у свету није имао толики број сусрета на којима парламентарци идентификују приоритете своје сарадње у будућности на тему Циљева одрживог развоја. Надам се да ћете наставити са проналажењем нових области сарадње и унапредити улогу парламената у спровођењу Циљева одрживог развоја у свакој земљи понаособ, али и у самом региону“, поручила је Куевас Барон.

Она је додала да Агенда 2030 може да промени свет, само ако се Циљеви одрживог развоја спроведу и да ИПУ активно подржава све парламенте у процесу самопроцене у надзору њиховог спровођења. Куевас Барон је истакла да је веома важна регионална сарадња на спровођењу Циљева, како би се успоставио дијалог, а разлике оставиле по страни, јер је имплементација Циљева прилика за унапређење интерпарламентарне сарадње.

„Са овог семинара очекујемо препоруке и закључке који ће дати замајац парламентима за даљи рад на спровођењу Циљева одрживог развоја, јер имамо само 12 година да применимо Агенду 2030 и променимо свет, што је наша одговорност“, закључила је председница ИПУ.

Учесницима скупа обратиле су се и министарка без портфеља и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године проф. др Славица Ђукић Дејановић и Карла Херши, стална координаторка УН за Србију и стална представница УНДП у Србији.

Ђукић Дејановић је поручила да се Циљеви одрживог развоја односе на обичног човека и њихова реализација помоћи ће да људи живе квалитетније и указала да је Србија још од усвајања Агенде 2030, 2015. године, била једина држава региона која је формирала тело за спровођење ове агенде и активно учествовала у дефинисању финансирања њене реализације.
Карла Херши, стална координаторка УН за Србију и стална представница УНДП у Србији оценила је да је Агенда 2030 светска мапа која омогућава свим државама света да се подједнако развијају. Она је оценила да национални парламенти имају кључну улогу и одговорност за спровођење Циљева одрживог развоја, као и да су на Балкану Циљеви снажно повезани са реформским процесима потребним за приступање ЕУ.

Учесници Регионалног семинара, парламентарци из 11 земаља чланица ИПУ, данас и сутра ће разговарати о агенди за одрживи развој и приоритетима држава, о постигнутим резултатима парламената региона у надзору спровођења Циљева одрживог развоја, односно, улози самопроцене, о унапређењу здравствене заштите у циљу имплементације трећег циља одрживог развоја, о утицају климатских промена на пораст сиромаштва и јавно здравље становништва и о укључивању младих у друштвене и политичке процесе као предуслов за ефикасну имплементацију Циљева одрживог развоја, а биће представљен и Глобални парламентарни извештај 2017: Парламентарни надзор: Овлашћење парламента да преиспитује рад владе.


Видео (7)

Четвртак, 24. мај 2018. | отварање регионалног семинара о Циљевима одрживог развоја за парламенте Централне и источне Европе и Централне Азије 24.05.2018.

Четвртак, 24. мај 2018. | Агенда за одрживи развој и приоритети држава региона 24.05.2018.

Четвртак, 24. мај 2018. | Постигнути резултати парламената региона у надзору спровођење ЦОР: Улога самопроцене 24.05.2018.

Четвртак, 24. мај 2018. | Смањење сиромаштва у региону: Маргинализоване групе 24.05.2018.

Четвртак, 24. мај 2018. | Унапређење здравствене заштите у циљу имплементације трећег циља одрживог развоја 24.05.2018.

Прикажи још Преостало видео снимака: 2


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
среда, 29. мај
  • 11.00 - посета ученика Економско – трговинске школе из Пожаревца Дому Народне скупштине (Дом Народне скупштине, Трг Николе Пашића 13)

Цео календар догађаја