5. децембар 2018. Председница и чланови ПГП са Грузијом са делегацијом Парламента Грузије

5. децембар 2018. Председница и чланови ПГП са Грузијом са делегацијом Парламента Грузије

Среда, 5. децембар 2018.

Председница и чланови ПГП са Грузијом разговарали са делегацијом Парламента Грузије

Чланови Посланичке групе пријатељства са Грузијом, на челу са председницом Дубравком Филиповски разговарали су данас са делегацијом Парламента Грузије која борави у студијској посети Републици Србији.


Филиповски је истакла значајну сарадњу два парламента, те посете на највишем нивоу, додајући да њу мора да прати и јача економска сарадња. Навела је да би ближу сарадњу две земље помогла и директна авионска линија Београда и Тбилисија, као и потписивање уговорноправних регулатива које би продубиле сарадњу две земље. Председница Групе пријатељства истакла је и да две земље деле веома сличну културу, исту веру, а и сличну судбину, наводећи за пример европске интеграције и борбу за територијални интегритет и суверенитет. На ту тему Филиповски је навела да се Србија налази тренутно у веома тешком положају у преговорима са Приштином, због опструкције дијалога албанске стране, која је недавно прекршила одредбе Централноевропског уговора о слободној трговини, уводећи таксе од 100 одсто на робу из Београда. Ову прилику председница ПГП-а искористила је да се Грузији захвали на признавању територијалног интегритета Републике Србије и поштовање Резолуције 1244, као и значајне подршке коју је дала када је гласала против уласка Косова и Метохије у међународне организације УНЕСКО и Интерпол. На састанку је било речи и о европским интеграцијама, где је Филиповски истакла да је Србија отворила 14 поглавља, привремено затворила два, те да очекује отварање још барем три. Рекла је и да сама Европска унија има интерних проблема које мора да реши пре него што прошири своју породицу, попут изласка Велике Британије из Уније.

Представница Делегације, Тамар Кулордава, сложила се да се сарадња две земље интензивирала у последњих годину и по дана и додала да је сарадња парламената две земље кључна за још ближу везу и у осталим областима. Истакла је да ће Грузија наставити да подржава територијални интегритет Републике Србије и додала да се нада да ће Србија поступити по истом принципу када је у питању територијални интегритет Грузије. Кулордава је навела да Грузији значи свако искуство Републике Србије када су у питању европске интеграције, с обзиром и да је и Грузија у истом процесу, и да је и овој земљи то спољнополитички приоритет. Сложила се са председницом ПГП са Грузијом Дубравком Филиповски да су реформе које интеграције носе са собом од изузетне важности за Грузију, у разним областима, без обзира да ли ће крајњи исход значити улазак у ЕУ, јер ће обезбедити даљи социјални и економски развој државе у складу са основним вредностима Уније.

Саговорници су се сложили и да две земље морају отворити и амбасадорска представништва Србије и Грузије како би се остварила тешња сарадња два народа. Грузијској делегацији обратили су се и остали чланови Посланичке групе пријатељства који су присуствовали састанку, Ивана Николић, Борка Грубор, Драган Весовић, Драгомир Карић и проф. др Љубиша Стојмировић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја