26. јул 2016. Председница Народне скупштине и нарoдни посланици са амбасадорком Словачке Републике

26. јул 2016. Председница Народне скупштине и нарoдни посланици са амбасадорком Словачке Републике

Уторак, 26. јул 2016.

Председница и нарoдни посланици упознати са приоритетима словачког председавања Саветом ЕУ

Словачка је 1. јула од Холандије преузела председавање Саветом Европске уније. Тим поводом Њ.Е. амбасадорка Словачке Републике у Београду Дагмар Репчекова упознала је председницу и посланике Народне скупштине са приоритетима свог председавања.


Председница Народне скупштине Маја Гојковић захвалила се амбасадорки Словачке на жељи да парламенту представи план и приоритете свог председавања, јер тиме показује колико је улога Народне скупштине значајна у процесу прикључивања Србије Европској унији. Она је изразила задовољство што су управо за време словачког председавања отворена преговарачка поглавља 23 и 24.

„Подршка отварању преговарачких поглавља је порука и Србији и свим њеним грађанима, да се налазимо на добром путу, да политичке и економске реформе имају подршку, као и да се проширење ЕУ не обуставља, већ наставља“, истакла је Гојковић.

Она је изразила убеђење да ће Словачка и Србија имати добру сарадњу, посебно на нивоу Одбора за европске интеграције и изразила нaду да ће у току словачког председавања бити отворена и преговарачка поглавља 5, 20, 25 и 26.

„Знамо да је пред нама велики пут и садржајан рад, али смо убеђени да то у заједничкој сарадњи можемо да остваримо“, нагласила је Гојковић и додала да је најважнија порука да се врата ЕУ не затварају и поред изазова са којима се Унија суочава.

Амбасадорка Репчекова истакла је у презентацији да се Словачка на самом почетку свог председавања суочила са два велика проблема, Брегзитом и мигрантском кризом, али да са задовољством може да констатује да се процес проширења не зауставља. Она је истакла да је свесна на какве тешкоће је Србија наишла у процесу отварања преговарачких поглавља 23 и 24, и да су уложили велике напоре како би контактирали и разговарали са оним чланицама ЕУ који су међународну конференцију желели да одложе за септембар, јер су били свесни да би то успорило процес отварања тих поглавља.

Она је истакла да је циљ Словачке да пре свега буде частан и фер посредник у испуњавању стратешких приоритета Европске уније. Такође, истакла је да им је жеља да докажу грађанима ЕУ да заједнички европски пројекти имају практичан ефекат на побољшање квалитета њиховог живота, као и да ће се трудити да постигну резултате који доприносе бољем повезивању држава чланица на јединственом тржишту.

Своје председавање темељиће на четири стуба: економски јака Европа, модерно јединствено тржиште, одржива мигрантска и азилантска политика и глобално ангажована Европа.

Председница Одбора за европске интеграције захвалила је на истрајности које је Словачка показала у намери да се за Србију подигну и „последње рампе“ за отварање преговарачких поглавља. Она се захвалила на тимском раду, који и доликује чланицама Европске уније, као и на похвалама које је упутила Србији за све напоре које је до сада уложила за отварање преговарачких поглавља.

Видео (1)

Уторак, 26. јул 2016. | презентација приоритета словачког председавања Саветом ЕУ 26.07.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја