4. децембар 2019. Председница ПГП са Кипром у разговору са амбасадором Републике Кипар у Србији

4. децембар 2019. Председница ПГП са Кипром у разговору са амбасадором Републике Кипар у Србији

Среда, 4. децембар 2019.

Председница Посланичке групе пријатељства са Кипром разговарала са амбасадором Кипра у Србији

Председница Посланичке групе пријатељства са Кипром Биљана Пантић Пиља разговарала је данас са амбасадором Републике Кипар у Србији Њ.Е. Константиносом Елиадесом, а централна тема разговора била је актуелна ситуација на Kипру.


Амбасадор је председници ПГП-а објаснио ситуацију у вези са противзаконитим упадима турских платформи на ексклузивно подручје Кипра. У питању су четири платформе од које се две баве копањем гаса, а две врше сеизмичка истраживања. Амбасадор је навео да платформе прати и велики број војних бродова, које додатно уносе немир међу становништво Кипра. Елиадес је истакао и чињеницу да су се упади догодили у четири наврата у последњих шест месеци, и да се оваквим активностима крше међународна права и прописи Европске уније. Током састанка, амбасадор је искористио прилику да потврди став Кипра у вези са непризнавањем тзв. државе Косово, и захвалио се на подршци коју Србија пружа Кипру на међународном нивоу.

Биљана Пантић Пиља, захвалила се амбасадору на детаљном извештају у вези са дешавањима на Кипру. Поновила је да Република Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Републике Кипар и осуђује нападе од стране Турске на ексклузивну зону Кипра. Истакла је да иако Србија није члан Европске уније, наставиће да подржава напоре Кипра у борби за поштовање међународног права, као и да Србија у Кипру види искреног пријатеља. Навела је и то да ће пренети поруку члановима Посланичке групе пријатељства и да ће уложити напоре да се организује састанак амбасадорa и члановa ПГП-а са Кипром.

Саговорници су се сложили да је међусобна подршка мањих земаља какве су Србија и Кипар неопходне, како би се очувао њихов суверенитет и испоштовалo међународнo правo.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја