23. јануар 2023.  Председница ПГП са Уједињеним Краљевством Невена Ђурић и посланица Парламента Уједињеног Краљевства Венди Мортон у разгоору о међупарламентарној сарадњи

23. јануар 2023. Председница ПГП са Уједињеним Краљевством Невена Ђурић и посланица Парламента Уједињеног Краљевства Венди Мортон у разгоору о међупарламентарној сарадњи

Уторак, 24. јануар 2023.

Председница ПГП са Уједињеним Краљевством и посланица Парламента Уједињеног Краљевства разговарале о међупарламентарној сарадњи

Председница Посланичке групе пријатељства са Уједињеним Краљевством Невена Ђурић разговарала је 23. јануара у Народној скупштини са посланицом Парламента Уједињеног Краљевства Венди Мортон о унапређењу међупарламентарне сарадње.


Невена Ђурић је истакла да наше две земље имају дугу дипломатску традицију, указавши да је прошле године обележено 185 година од успостављања дипломатских односа. Ђурић је изразила уверење да ће међупарламентарна сарадња да се додатно развија, кроз размене посета посланичких група пријатељства два парламента, као и кроз рад на заједничким пројектима од обостраног интереса.

Ђурић се захвалила Влади УК, која Србији пружа значајну подршку кроз рад Фонда за добру управу. Она је навела и да британске компаније запошљавају 3300 радника у Србији, додавши да постоји простор да се привредна и трговинска сарадња подигну и на виши ниво.

Венди Мортон се сложила да се односи између Србије и Уједињеног Краљевства могу додатно развијати кроз међупарламентарну сарадњу и размену искустава и добре праксе између парламентараца.

Саговорнице се посебно осврнуле на важност мотивације младих и жена да се укључе у политику и рад Парламента и сложиле се да томе велики допринос дају парламентарни програми који едукују о важности демократије и парламентаризма. Ђурић је истакла да у Народној скупштини има значајан број младих народних посланика, а указала је и да пример добре праксе представља рад неформалне Женске парламентарне мреже, која окупља народне посланице из различитих партија, чија је сарадња довела до значајних позитивних резултата, посебно на законодавном плану.

На састанку је било речи и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији. Невена Ђурић је истакла да је руководство Србије, на челу са председником Републике Александром Вучићем, посвећено очувању мира и стабилности, упркос једностраним потезима Приштине који изазивају кризу. Београд је спреман за наставак дијалога и изналажење компромисног решења, истакла је она и додала да је за нас приоритет безбедност Срба на КиМ. Битно је да се поштују и примењују потписани споразуми, имајући у виду да се деценију чека на формирање Заједнице српских општина, указала је Невена Ђурић и навела да Београд очекује подршку УК наставку дијалога и изналажењу решења.

Истакла је да је Србија посвећена и регионалној сарадњи, о чему говори и покретање регионалне иницијативе „Отворени Балкан“, у којој поред наше земље учествују и Северна Македонија и Албанија, која је омогућила лакше и успешније пословање привредника региона.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5