Понедељак, 21. март 2016.

Председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва учествовала на Интерпарламентaрној конференцији о Европској социјалној повељи

Председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва др Весна Ракоњац, учествовала је на Интерпарламентарној конференцији о Европској социјалној повељи и на Торинском форуму о социјалним правима у Европи, који су одржани у Торину у Италији 17. и 18. марта 2016. године у организацији Савета Европе, Доњег дома парламента Италије и града Торина.


На конференцији су еминентни представници парламената земаља чланица Савета Европе говорили о спровођењу основних права која су гарантована Европском социјалном повељом на националном нивоу у тренутном међународном контексту. Главне теме конференције су биле процес ратификовања ревидиране верзије ове повеље и протокола о поступку колективних жалби, одредбе повеље у контексту националних законодавних процеса, као и резултати мониторинга који обавља Европски комитет за социјална права. На дневном реду конференције је такође било питање социјалних политика у „посткризном“ окружењу, узимајући у обзир изазове глобализације и потребу промовисања кохезивнијих и инклузивнијих друштава у Европи, засноване на основним правима, демократској сигурности и владавини права.

Посланица Весна Ракоњац је говорила о напретку који је Србија остварила у процесу ратификовања Европске социјалне повеље, с обзиром да се Србија одлучила за постепену ратификацију неких њених чланова. Тај процес подразумева усвајање одређених кровних закона, као што су Закон о социјалном становању, Закон о раду и Закон о запошљавању странаца. Многи од услова за ратификовање најважнијих чланова ове повеље су остварени захваљујући раду Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва који је активно учествовао у свим догађајима са циљем промовисања ове повеље и социјалних права уопште. У предстојећем периоду се очекује испуњење додатних услова за ратификацију преосталих чланова Повеље.

На конференцији су, између осталих, учествовали и говорили председник руске Думе Сергеј Наришкин, председник Парламента Малте Англу Фаруђа, заменица генералног секретара Савета Европе Габриела Батаини Драгони, градоначелник Торина Пјеро Фасино, као и председник Одбора за социјална питања Доњег дома парламента Италије Марио Марацити. На Торинском форуму је присуствовао и министар за рад, социјалну сигурност и социјалну солидарност Грчке Георгиос Картугалос, који је у име своје земље ратификовао ревидирану Европску социјалну повељу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја