29. март 2024. Председница Народне скупштине Ана Брнабић у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом

29. март 2024. Председница Народне скупштине Ана Брнабић у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом

Петак, 29. март 2024.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић одржала састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић одржала је први састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, који јој је том приликом честитао ступање на дужност и пожелео успеха у даљем раду. На састанку је разговарано о наставку добре сарадње и улози Народне скупштине у процесу европских интеграција Србије.


Председница Скупштине је истакла да ће транспарентност и отвореност бити основне карактеристике њеног мандата, као и да ће се залагати за јачање институција и демократских принципа у Србији.

Председница Брнабић изразила је огромну забринутост и неслагање због препоруке о пријему ЈПН Косова у Савет Европе и нада се да ће се та одлука још једном размотрити јер би тиме био прекршен Статут Савета Европе, као и да би се на тај начин угрозила и њена улога у заштити људских права и владавине права.

На тему јуче одржаних консултација о заменицима председника одбора, председница је рекла амбасадору да иако су на састанку били позвани представници свих посланичких група, представници опозиције се нису појавили. Свакако, како наглашава председница, надаље ће остати намера да се током њеног председавања српским парламентом успостави дијалог са опозицијом, у најбољем интересу грађана Србије.

Такође, обавестила је амбасадора да је за понедељак заказана прва седница Колегијума на којој ће се, заједно са свим посланичким групама и Радном групом Владе Србије, разговарати о имплементацији препорука ОДИХР-а, у циљу унапређења изборних процеса и јачања демократије у Србији.

Амбасадор Жиофре поздравио је посвећеност председнице Скупштине отворености и дијалогу и охрабрио даље напоре институција и политичког спектра како би се осигурало учешће свих политичких актера у демократском процесу.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5