23. фебруар 2016. Председница Народне скупштине и председник Бугарске

23. фебруар 2016. Председница Народне скупштине и председник Бугарске

Уторак, 23. фебруар 2016.

Председница Народне скупштине у званичној посети Бугарској

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас, другог дана званичне посете Бугарској, са председником те земље Росеном Плевнелијевим, председником Владе Бојком Борисовим и министром иностраних послова Даниелом Митовим, а на састанцима је истакнуто да две земље желе даљи развој добросуседских и пријатељских односа, као и да Бугарска пружа пуну подршку Србији на путу ка ЕУ.


Председник Бугарске Плевнелијев рекао је да између две земље постоји интензиван дијалог истичући да је Бугарска пријатељ Србије.

Плевнелијев је нагласио да Бугарска жели да Србија у што скорије време постане чланица Европске уније и да ће помоћи на том путу, као и да је важно да заједно раде на јачању и развоју региона.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић захвалила је на подршци и указала да је сада, након отварања првих преговарачких поглавља, пред нашом земљом велики посао и да нам је значајно искуство држава које су тај пут прошле. Гојковић је рекла да у овој години очекује отварање и других преговарачких поглавља, будући да је Србија у претходном периоду урадила много на реформским процесима.

Гојковић се састала и са председником Владе Бојком Борисовим, који је изнео став да је потребно убрзати приступање земаља Западног Балкана ЕУ.

Председница Народне скупштине разговарала је и са министром спољних послова Даниелом Митовим, који је нагласио да је важно да две земље одржавају добросуседске и пријатељске односе и да унапређују регионалну сарадњу која је подлога европске сарадње.

Гојковић је са званичницима Бугарске разговарала и о развоју економских односа, посебно у области инфраструктуре, изградњи гасне интерконекције између Србије и Бугарске, туризму, прекограничној сарадњи, као и потенцијалима сарадње у оквиру „Крајовске групе“, коју чине Србија, Бугарска и Румунија, а било је речи и о унапређењу положаја националних мањина.

Гојковић је посету Бугарској започела јуче сусретом са председницом Народне скупштине Републике Бугарске Цецком Цачевом.

У делегацији Народне скупштине је и посланица Адриана Анастасов, чланица групе пријатељства Скупштине Србије са Бугарском.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја