24. мај 2019. Председник Одбора Миодраг Линта са представницима дела удружења Срба из Северне Македоније

24. мај 2019. Председник Одбора Миодраг Линта са представницима дела удружења Срба из Северне Македоније

Петак, 24. мај 2019.

Председник и чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону разговарали са представницима дела удружења Срба из Северне Македоније

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и чланови Одбора Марјана Мараш, Блажа Кнежевић и прим. др Владо Бабић, разговарали су у Народној скупштини са представницима дела удружења Срба из Северне Македоније, на њихову иницијативу, о положају Срба и активностима организација Срба у Северној Македонији, као и о потребама за подршку из матице.


Председник Одбора Миодраг Линта, поздрављајући представнике 10 удружења Срба из Северне Македоније, навео је да све српске организације и удружења треба да имају међусобни дијалог и да се договарају око кључних ствари које су у вези са опстанком нашег народа у свим државама региона где су Срби мањина. Линта је нагласио да се српска заједница у Северној Македонији налази у тешкој ситуацији од распада некадашње Југославије и да држава Србија треба да се активније укључи у решавање кључних проблема, као што су образовање и информисање на матерњем језику, заштита духовне баштине и националног идентитета.

Представници удружења Срба из Северне Македоније су, у разговору са председником и члановима Одбора, указали на проблеме са којима се суочава српска заједница, као и на активности и пројекте које реализују ова удружења Срба.

Навели су да су Срби конститутиван народ те државе, али да је већина Срба незадовољна својим статусом и положајем, својим представницима у органима власти и односом матице према њима.

Током састанка је истакнуто да је информисање на матерњем језику од изузетне важности и да постоји емисија на српском језику „Видик“, која се емитује три пута недељно у трајању од 30 минута на јавном сервису Северне Македоније, али у неадекватном термину и да је потребна јача подршка како би се програм квалитетније реализовао. Указали су и на постојање два интернет портала на српском језику, СРБТЕЛ и Спона.

Говорећи о образовању, истакли су да постоје три основне школе у којима се настава изводи на српском језику (Старо Нагоричане, Табановце и Кучевиште), као и да је поново уведена могућност да се у свакој школи српски језик и култура изучава као изборни предмет у трећем разреду основне школе. Ту је битно да се обезбеди добар наставнички кадар, који би квалитетно подучавао српске ђаке, јер су представници српских удружења истакли да је често случај да српски језик предају наставници којима то није матерњи језик. Указали су и на проблем лошег квалитета уџбеника на српском језику, који нису лекторисани. То је један од значајних разлога опадања броја српских ђака који похађају наставу на матерњем језику, констатовали су представници удружења Срба.

Саговорници су се сложили да је одржавање оваквих састанака са представницима удружења Срба из Северне Македоније изузетно важно и да је битна стална комуникација са државом Србијом.

Председник Одбора је закључио да ће у наредном периоду сазвати посебну седницу Одбора која ће бити посвећена положају Срба у Северној Македонији, и на коју ће бити позвани сви представници цивилног сектора, два српска посланика у Собрању и чланови владиног сектора из реда српске заједнице.

Састанку су присуствовали и у разговору учествовали Жарко Николић из Удружење за промоцију културног наслеђа Српске заједнице у Македонији СРБТЕЛ, Наташа Станчић из Српског културног информативног центра „Спона“, Биљана Тодоровић Георгиевска, новинарка емисије „Видик“ МТВ,Нена Ристић Костовска испред Удружења жена Српкиња у Македонији, Часлав Јовановић из Уједињене српске заједнице, Живка Мишић Христовска из Кола српских сестара Куманово, Соња Трајковић Андонов испред Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“, Живојин Трајановић из Српског националног савета, Бора Ристић из Удружења за неговање српских споменика у Македонији, др Васо Радивојевић испред Српско македонског друштва „Срма“ и Жељко Ђекић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја