19. март 2019. Председник и чланови Одбора за културу и информисање са делегацијом  Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике

19. март 2019. Председник и чланови Одбора за културу и информисање са делегацијом Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике

Уторак, 19. март 2019.

Председник и чланови Одбора за културу и информисање састали се са делегацијом Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике

Председник и чланови Одбора за културу и информисање разговарали су у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке Републике о традиционално добрим односима две земље и унапређењу међупарламентарне сарадње.


Председник Одбора Мирко Крлић поздравио је госте и указао на традиционално добре и историјске односе и блискост два народа, као и на допринос чешке културе читавом свету па и Србији. Крлић је у разговору са делегацијом Републике Чешке истакао значај заштите културне баштине на Косову и Метохији и изразио наду да ће чешка стана приликом будућег изјашњавања о пријему тзв. државе Косово у УНЕСКО, променити свој став, односно гласати против пријема тзв. државе Косова у ову институцију.

Вацлав Клаус, председник Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Парламента Чешке навео је да је циљ ове посете да се унапреде културно-историјски односи две земље, кроз разне културне манифестације као што су дани српске културе у Прагу и дани чешке културе у Београду. Такође, указао је на значај очувања чешких школа у Србији, имајући у виду да је чешка национална мањина поприлично заступљена у Србији.

Амбасадор Републике Чешке у Србији Њ.Е. Томаш Кухта је указао на добру економску сарадњу две земље и истакао да је велики број чешких инвеститора присутан у Србији и да се њиховим доласком пружа могућност запошљавања великог броја људи и бољег животног стандарда, навео је амбасадор.

У разговору су учествовали и чланови Одбора Снежана Пауновић, Станија Компировић, Наташа Михајловић и Драгана Костић и том приликом указали на проблеме са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији и упутили апел чешкој делегацији да високи званичници те земље преиспитају свој став по питању поновног гласања за улазак тзв. Косова у УНЕСКО.

Саговорници су оценили да је међупарламентарна сарадња на виском нивоу, о чему сведочи и скорашња посета председнице Народне скупштине Маје Гојковић Чешком парламенту и Сенату.

Председник Крлић је захвалио на подршци Чешке европским интеграцијама Србије и напоменуо да је, имајући у виду изазове у самој ЕУ, важна снажна порука подршке пријатељске земље као што је Чешка на овом путу.

На крају састанка, закључено је да је од обостраног интереса за обе државе очување културне баштине и традиције, поставком изложби, очувањем културних споменика и успомена на историјске познате личности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја