19. фебруар 2015. Председник и чланови Одбора за европске интеграције разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију

19. фебруар 2015. Председник и чланови Одбора за европске интеграције разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију

Четвртак, 19. фебруар 2015.

Председник и чланови Одбора за европске интеграције разговарали са известиоцем Европског парламента за Србију

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић и чланови Одбора разговарали су у Народној скупштини са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, који је у званичној посети Републици Србији у оквиру припреме резолуције о напретку Србије у процесу европских интеграција.


Председник Одбора за европске интеграције истакао је да су односи Народне скупштине и Европског парламента у значајоној мери унапређени и указао да је Народна скупштина спремна за процес преговора за чланство у Европској унији. Своју позицију у преговорима Народна скупштина је додатно ојачала усвајањем Резолуције о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији, истакао је председник Одбора за европске интеграције. Сенић је навео и да је Одбор у овом мандату усвојио Одлуку о поступку разматрања предлога преговарачке позиције на седници Одбора за европске интеграције и одбора у чијем су делокругу питања из одговарајуће преговарачке позиције. Одлуком је предвиђена и сарадња са цивилним друштвом и другим заинтересованим актерима, кроз Национални конвент о Европској унији. У разговору са известиоцем Европског парламента за Србију, Александар Сенић је истакао и да Одбор има изузетну сарадњу са Делегацијом Европске уније у Србији.
Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер је, изражавајући подршку европским интеграцијама Србије, изнео став да би било добро да се 2015. године отворе прва преговарачка поглавља и то она поглавља која су од суштинског значаја. Одлуку о отварању преговарачких поглавља и о њиховом редоследу доносе државе чланице Европске уније, нагласио је Мекалистер.
Мекалистер не навео да је на први Нацрт резолуције који је поднео Европском парламенту у поднето 222 амандмана и рекао да је план да у марту преда усаглашену верзију о којој би ЕП требало да се изјасни.
Током састанка било је речи и о подршци грађана Србије европским интеграцијама и о усклађивању спољне политике Србије са спољном политиком Европске уније.
Састанку су присуствовали и заменик председника Одбора Ласло Варга и чланови и заменици чланова Одбора за европске интеграције Марија Обрадовић, Драган Шормаз, Вера Пауновић, Весна Марковић, Наташа Вучковић, др Александра Томић, Иван Бауер, Биљана Пантић пиља, Бранко Ружић, др Владимир Орлић и Соња Влаховић, као и шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја