12. фебруар 2015. Председник и чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом немачког Бундестага

12. фебруар 2015. Председник и чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом немачког Бундестага

Четвртак, 12. фебруар 2015.

Председник и чланови Одбора за европске интеграције разговарали са делегацијом немачког Бундестага

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић и чланови Одбора Наташа Вучковић, Драган Шормаз и Ласло Варга, разговарали су у Народној скупштини са члановима делегације немачког Бундестага – члановима Посланичке групе пријатељства Немачке и Југоисточне Европе, коју предводи председник ПГП Петер Вајс (Peter Weiss).


На састанку је било речи о европским интеграцијама Србије, улози Народне скупштине у том процесу и о парламентарним односима између Србије и Немачке.

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић навео је да је улога Народне скупштине и Одбора за европске интеграције усклађивање домаћег законодавства са правним тековинама Европске уније, али и стална комуникација са грађанима о значају процеса европских интеграција. Сенић је истакао да је Одбор за европске интеграције у консултацијама и са организацијама цивилног друштва, посебно кроз Национални конвент о Европској унији, који окупља преко 600 организација цивилног друштва. Током разговора, председник Одбора је навео да у Народној скупштини постоји консензус по питању европских интеграција и да би од великог значаја било отварање преговарачких поглавља.

Председник ПГП Немачке и Југоисточне Европе Петер Вајс указао је да је за европске интеграције Србије од велике важности то што су настављени преговори између Београда и Приштине у Бриселу. Став Немачке је да преговори треба да почну са отварањем поглавља 35, посвећеног Косову и да, након тога следи отварање осталих преговарачких поглавља, навео је председник ПГП Немачке и Југоисточне Европе. Вајс је истакао и да је за стабилност и перспективе држава Западног Балкана битно њихово приступање ЕУ, али и да је услед постојања економске кризе у Европи, потребно уложити додатне напоре да се убеде грађани и већина посланика у Бундестагу за даље проширење Европске уније.

Током састанка било је речи и о подршци грађана у Србији европским интеграцијама, при чему су чланови Одбора истакли да би отварање преговарачких поглавља представљало позитиван сигнал за грађане Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 31. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја