28. октобар 2015. Председник делегације Народне скупштине у ПОСП са представницима Националног конвента о ЕУ

28. октобар 2015. Председник делегације Народне скупштине у ПОСП са представницима Националног конвента о ЕУ

Среда, 28. октобар 2015.

Председник делегације Народне скупштине у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије састао се са представницима Националног конвента o Европској унији

Председник делегације Народне скупштине у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије др Владимир Орлић састао се данас, 28. октобра у Дому Народне скупштине са представницима Националног конвента o Европској унији.


Отварајући састанак, др Владимир Орлић оценио је да постоји веома добра сарадња између Народне скупштине и Националног конвента, истакавши да парламент настоји да, када год постоји простор за то, у своје активности укључи организације цивилног сектора како би се, кроз заједничку обраду тема, путем дебата, јавних слушања, расправа, представљања појединачних програма и презентација, бавили интеграцијама у циљу доношења добрих закључака који би друштву појаснили шта се по том питању тачно ради и куда води.

Испред Националног конвента говорила је Наташа Драгојловић. Она је најпре представила 21 радну групу Конвента, чији ће циљ бити праћење и поспешивање преговора у свих 35 поглавља, а крајњи циљ свакако најшири друштвени консензус о приступању ЕУ и кључним реформама на том путу.

На састанку су размењена мишљења о интеграционим процесима, нарочито о поглављима 10 и 22, а разговарало се и о међупарламентарној и регионалној сарадњи.

Саговорници су се сложили да је Конвент важан чинилац у остваривању бољег увида јавности у процес преговора са ЕУ, и у складу са тим да сарадња парламента и те организације треба да се интензивира.

Том приликом, Орлић је нагласио да постоји доста доброг простора да се Народна скупштина и Конвент, заједничком енергијом, баве процесима који се тичу интеграција, а уједно и свим темама које се сматрају важним у датом тренутку. Он је додао да се парламентарци труде да важна питања унапред предвиде, да о истим на одговарајући начин дискутују, припреме се, да их путем јавних слушања прикажу грађанима и предложио представницима Конвента да се, у наредном периоду, организује заједничко јавно слушање.

„Такође сматрам да би било веома корисно да створимо заједнички канал комуникације са Европским парламентом, како би се учесници из парламената, са сваке стране, непосредно упознали и на тај начин успоставили високи ниво разумевања и размене мишљења о питањима која су свакако за наше друштво од стратешког значаја“, закључио је председник делегације Народне скупштине у ПОСП.

Састанку су, уз председника делегације Народне скупштине у ПОСП др Владимира Орлића, присуствовали и представници Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић, Ивана Лазаревић, Саша Милашиновић и Иван Кнежевић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја