31. октобар 2018. Народни посланици са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

31. октобар 2018. Народни посланици са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

Среда, 31. октобар 2018.

Председник Одбора за спољне послове разговарао са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

У Дому Народне скупштине председник Одбора за спољне послове састао се са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске, на челу са председником Одбора Волканом Бозкиром и том приликом се разговарало о интензивирању сарадње два одбора и успостављању ближе парламентарне сарадње.


Проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове пожелео је добродошлицу делегацији Турске и указао на одличне односе две државе, о чему сведоче узајамне и учестале посете високих званичника.

Обрадовић је истакао да, и поред различитих ставова када је у питању статус Косова и Метохије, две земље имају квалитетну сарадњу на свим нивоима. Председник Одбора је навео да је неопходно пружање узајамне подршке у међународним организацијама, а посебно у Савету Европе. Изразио је наду да ће сусрети на нивоу два одбора бити учесталији и да ће то допринети јачању сарадње и осталих одбора, у циљу унапређења свеобухватне парламентарне сарадње.

Обрадовић је истакао да су од великог значаја за Србију турске инвестиције и изразио наду да ће, када је у питању енергетско снабдевање, изградња Турског тока бити од велике користи за нашу земљу.

Председник Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске Волкан Бозкир је истакао да је ово његова прва посета српском парламенту и додао да се посете морају интензивирати у циљу јачања парламентарне сарадње. Саговорници су разговарали и о могућностима да се одрже трилатерални састанци парламентараца Србије, Турске и БиХ.

Реч је узела и народна посланица, заменик председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски, и том приликом указала на важност сарадње две државе, како на политичком тако и на економском нивоу. Истакла је да сарадња два одбора за спољне послове треба да буде пример добре праксе и за остале одборе. Филиповски је навела да постоји простор за унапређење сарадње у области образовања и родне равноправности.

Саговорници су оценили да су, за јачање парламентарних односа, од велике важности узајамне посете парламентараца и сложили се са идејом за организовање трилатералних састанака.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора за спољне послове Стефана Миладиновић, Душица Стојковић, Јелена Вујић Обрадовић и проф. др Љубиша Стојмировић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1