12. јул 2019. Председник Одбора Петар Петровић у разговору са шефом Мисије СЕ у Србији Тобиасом Флесенкемпером

12. јул 2019. Председник Одбора Петар Петровић у разговору са шефом Мисије СЕ у Србији Тобиасом Флесенкемпером

Петак, 12. јул 2019.

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу са шефом Мисије Савета Европе у Србији

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Петар Петровић и шеф Мисије Савета Европе у Србији Тобиас Флесенкемпер разговарали су данас о предстојећој промени Устава, поступку доношења уставних амандмана и оснаживању локалних самоуправа.


Председник Одбора упознао је шефа Мисије са поступком промене Устава, који започиње одлуком о приступању промени Устава која мора бити прихваћена од стране двотрећинске већине народних посланика, а потом и усвајања амандмана, који такође морају бити прихваћени од најмање 167 народних посланика. Петровић је истакао да нацрт амандмана за промену Устава постоји, али да званичан текст припрема и у форми предлога, Народној скупштини подноси Одбор за уставна питања и законодавство, како би се нашао на дневном реду седнице Народне скупштине. Додао је и то да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење на нацрт текста амандмана за промену Устава Републике Србије и изразио уверење да ће поступак у Народној скупштини бити настављен у скоријој будућности.

Флесенкемпер је истакао да су главна интересовања Канцеларије слобода медија, борба против корупције, али и локална самоуправа и стручно усавршавање запослених на локалу, као кључа за реформе јавне управе.

Петровић је истакао да Одбор уско сарађује са Министарством државне управе и локалне самоуправе, као и да је Народна скупштина у протеклих неколико година изгласала више закона која су имала за циљ побољшање положаја локалне управе и њеног делокруга рада, али и усаглашавања закона са правним тековинама ЕУ. Истакао је да доношење закона прате јавна слушања, односно дискусије на којим невладине организације, државна управа и остале заинтересоване стране дају сугестије на предлоге закона. Председник Одбора је заинтересованом шефу Мисије објаснио и начин рада Државног већа тужилаца и Високог савета судства и однос сарадње са Народном скупштином.

За крај састанка шеф Мисије истакао је да Савет Европе нуди стручну подршку са циљем спровођења квалитетних Уставних реформи, поготово у виду организовања јавних слушања и дебата на поменуту деликатну тему.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2