Петак, 8. март 2013.

Председник Одбора за за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић честитао 8. март

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић упутио је честитку свим женама поводом 8. марта – Међународног дана жена.


Омеровић је у честитки навео да је овај дан у свести просечних грађана често повезиван са празним прославама и формалним честиткама и да су га многи везивали за „комунистичка“ времена, иако се он обележава у целом свету.
„Многи у овом празнику већ одавно не проналазе ништа прикладно“, каже Омеровић и додаје да „8. март означава борбу за једнака права жена, за њихово право гласа и положај, за њихове политичке и економске интересе, односно за многе ствари које нам данас изгледају природно и нормално, као цивилизацијско достигнуће“.
“Постизање родне равноправности у нашем друштву је непрекидан процес, у коме ћемо се трудити да тежимо највишим стандардима, једнакости у стицању и коришћењу права, одговорности и могућности за жене и мушкарце и једнакости у приступу њиховим интересима, потребама и приоритетима“, истиче се у честитки председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.
„Родна равноправност је једнако потребна и женама и мушкарцима, ради истинског партнерства у вођењу послова и друштву у коме они живе и раде, у условима једнакости, узајамно је обогаћујући својим разликама. Равноправно учешће жена у јавном и политичком животу предуслов је и показатељ демократије, људских права и слободе. Оно доприноси вредностима емпатије, солидарности и толеранције, омогућава коришћење свих људских ресурса и поспешује одрживи развој, помаже остваривању социјалне правде, друштвеном напретку, уравнотежености и стабилности“, наводи се у честитки.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја