25. мај 2023. Учесници састанка

25. мај 2023. Учесници састанка

Четвртак, 25. мај 2023.

Председник Народне скупштине са председавајућим ОЕБС и министром спољних послова Северне Македоније

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и министром спољних послова Републике Северне Македоније Бујуром Османијем, са којим је разговарао о унапређењу односа са Организацијом и наставку сарадње.


Др Орлић је истакао да ОЕБС представља једну од најзначајнијих регионалних безбедносних платформи, као и да институције Републике Србије одржавају веома добру и успешну сарадњу са Организацијом и њеним засебним институцијама. „Уз подршку ОДИХР реализовали смо важне реформе у области изборног законодавства и, имплементирајући велики број мера, обезбедили смо најбоље изборне услове од увођења вишестраначја у Србији“, рекао је др Орлић. Како је додао, значајну сарадњу са Мисијом ОЕБС у Србији, и њеним шефом Јаном Братуом лично, остварује и Народна скупштина, уједно, делегација НС РС активно и запажено учествује у Парламентарној скупштини ОЕБС, што је потврдила и шефица делегације и потпредседница Народне скупштине Сандра Божић која је, такође, присуствовала састанку.

Др Орлић је нагласио да Република Србија подржава рад Мисије ОЕБС на КиМ, који происходи из Резолуције СБ УН 1244. „Ми инсистирамо на доследном поштовању ове обавезујуће резолуције, као и на поштовању принципа статусне неутралности ОЕБС приликом рада, на шта скрећем пажњу, будући да је у прошлости било случајева злоупотреба од стране Приштине“, рекао је председник Народне скупштине, додајући да Београд остаје посвећен дијалогу, очувању мира и стабилности, уз јасно поштовање црвених линија, које је у више наврата предочио председник Републике Александар Вучић. „Захтевамо и хитну обуставу свакодневних етнички мотивисаних напада на српски народ на КиМ, прекид узурпације општина на северу у којима живе Срби и неизоставно формирање ЗСО, у складу са потписаним, већ утврђеним обавезама“, нагласио је председник Народне скупштине.

Посебно је поздравио динамичан развој односа Србије и Северне Македоније, како на економском, трговинском, тако и на политичком плану. Истакао је спремност НС РС да пружи пун допринос даљој сарадњи са ОЕБС, као и учвршћивању веза између Србије и Северне Македоније.

Бујур Османи је изразио задовољство због сарадње коју ОЕБС остварује са НС РС, те поручио да је сврха његове посете управо да нагласи и поздрави партнерство између Организације и институција Републике Србије. Истакао је да, упркос изазовима са којима се ОЕБС суочава, Организација наставља да, са ентузијазмом, подстиче јачање сарадње и пружа подршку даљем спровођењу реформи у Србији и региону Југоисточне Европе.

Саговорници су се током разговора сложили да су односи између Републике Србије и Републике Северне Македоније на највишем нивоу икада, те да их потврђује одлична сарадња у сфери економије, посебно остварена у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“. Др Орлић и Османи су потврдили спремност да се, на темељима одличних односа, настави заједнички рад у свим областима од интереса.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 25. мај 2023. | састанак председника Народне скупштине и министра спољних послова Републике Северне Македоније и председавајућег Организације за европску безбедност и сарадњу 25.05.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2