23. јануар 2023. Председник Народне скупштине шефом Делегације Европске уније у Републици Србији

23. јануар 2023. Председник Народне скупштине шефом Делегације Европске уније у Републици Србији

Понедељак, 23. јануар 2023.

Председник Народне скупштине Републике Србије са шефом Делегације ЕУ у Србији

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Емануелом Жиофреом, шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, са којим је разговарао о наставку сарадње током 2023. године, као и улози Народне скупштине у процесу европских интеграција Србије.


Саговорници су такође разговарали о функционисању демократских институција, посебно Народне скупштине у контексту сарадње са Европским парламентом, агенди законодавне реформе као и о представљању Годишњег извештаја ЕУ на пленарној седници.

Председник НС РС је најавио да се почетком фебруара очекује расправа о законским актима који се односе на правосуђе, а којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године. „Уверен сам да ће усвајање закона донети и званично признање оствареног напретка Србије“, рекао је др Орлић.

Амбасадор Жиофре је навео да Европска унија Западни Балкан види као део своје породице, у оквиру које место свакако припада и Републици Србији. „Желимо Србију унутар европског клуба јер може да умногоме допринесе и умногоме добије. Чланство Србије је у најбољем интересу, како ваших грађана, тако и грађана Европске уније“, поручио је Жиофре. Др Орлић је захвалио на подршци коју Србија има на свом европском путу.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, амбасадор је поздравио одговоран и конструктивни приступ Србије и председника Александра Вучића, те истакао да је потпуна имплементација до сада постигнутих договора од кључног значаја, укључујући формирање Заједнице српских општина.

Председник Народне скупштине је истакао да безбедност српског народа на КиМ, поштовање потписаних споразума и неодложно формирање ЗСО за Србију остају кључна питања за која пуну подршку очекује од свих. „Без реализације поменутог, дијалог и било какви потенцијални наредни договори губе смисао. Озбиљан и одговоран однос према овим и свим другим питањима – то је наша државна политика, политика мира, стабилности и дијалога. Ту политику у нашој земљи предводи председник Александар Вучић, за њу је добио мандат народа, као што је водимо и ми у НС РС и као што је води Влада Србије. Јасна је подршка народа управо тој политици и човеку који носи притисак свих ових процеса и свих тешких питања“, закључио је др Орлић.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 23. јануар 2023. | састанак председника Народне скупштине са шефом Делегације ЕУ у Републици Србији 23.01.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5