21. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији Њ. Е. Урсом Шмидом

21. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији Њ. Е. Урсом Шмидом

Среда, 21. септембар 2022.

Председник Народне скупштине разговарао са амбасадором Швајцарске у Србији: Србија предводи економски развој у овом делу Европе

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић разговарао је данас са амбасадором Швајцарске Конфедерације у Србији Њ. Е. Урсом Шмидом.


Др Орлић је навео да су односи између две земље у успону и оценио да се свеукупна билатерална сарадња може додатно унапредити кроз интензивирање политичког дијалога. „Захвални смо на подршци Швајцарске која подржава свеобухватне политичке, економске и друштвене реформе које Србија спроводи“, нагласио је председник Народне скупштине.

Он је посебно истакао да Србија и Швајцарска негују традиционално добре економске односе, наводећи да је са вредношћу инвестиција од преко 650 милиона евра, Швајцарска други највећи страни инвеститор у Србији у 2021. години. „Економски развој и побољшање животног стандарда наших грађана је у самом фокусу политике државног руководства, а одличан пример такве политике представљају постигнути резултати и заједничка сарадња Србије и Швајцарске“, подвукао је др Орлић.

Амбасадор Шмид се сложио да су економски односи између наше две земље на високом нивоу, истичући да је значајном обиму инвестиција допринело унапређење пословног амбијента у Србији, посебно нагласивши важну улогу законодавног рада Народне скупштине на том пољу. „Верујемо да ће у овој години Швајцарска сачувати снажну позицију у Србији када је реч о инвестицијама и да ћемо заједно остварити позитивне резултате и у областима у којима је Швајцарска активна са својим Програмом сарадње 2022-2025 са буџетом од 96,5 милиона швајцарских франака“, подвукао је амбасадор Шмид.

„Швајцарска је један од најзначајнијих партнера наше земље и када је реч о увођењу дуалног образовања, концепта иза којег је лично стао председник Републике Александар Вучић“, навео је др Орлић и изразио уверење да ће оно представљати важну основу за даље економско јачање Србије.

Навео је и да је недавно одржана Посебна седница Народне скупштине, на којој је председник Републике Александар Вучић представио Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини. „Питање Косова и Метохије је најважније и најозбиљније питање за нас“, истакао је председник Народне скупштине, и додао да се „у Њујорку управо одржава Генерална скупштина Уједињених нација, на којој ће председник Републике Александар Вучић говорити о неопходности поштовања темељних принципа међународног права – територијалног интегритета и националног суверенитета држава, што је за нас од велике важности“.

Амбасадор Шмид је изразио подршку дијалогу и поздравио одржавање Посебне седнице Народне скупштине уз учешће председника Србије Александра Вучића и отворене дискусије по овако важном питању. Он је додао да „Србија предводи економски развој у овом делу Европе и има важну улогу у стабилизацији и напретку целог региона Западног Балкана“.


Видео (1)

Среда, 21. септембар 2022. | састанак председника Народне скупштине са амбасадором Швајцарске у Србији 21.09.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. октобар

Цео календар догађаја