22. јануар 2021. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

22. јануар 2021. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

Петак, 22. јануар 2021.

Председник Народне скупштине Дачић разговарао путем видео линка са председником Парламента Аустрије Волфгангом Соботком

Председник Народне скупштине Ивица Дачић разговарао је данас путем видео позива са председником Националног већа Аустрије Волфгангом Соботком.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је односе између Србије и Аустрије пријатељским и указао да високом нивоу билатералних односа додатни квалитет може дати оснаживање парламентарне сарадње. Председник Народне скупштине још једном је захвалио на помоћи коју је Аустрија посредством своје Развојне агенције упутила Србији и земљама региона током пандемије.

Председници парламената И. Дачић и В. Соботка разговарали су о тренутној ситуацији и мерама које Србија и Аустрија предузимају у циљу превазилажења здравствене и економске кризе које је пандемија коронавируса проузроковала. Размењена су искуства у раду парламената у две земље у ванредним околностима изазваним пандемијом. В. Соботка је, информишући о току процеса вакцинације у Аустрији, изразио наду да ће снабдевање вакцином ускоро бити стабилизовано у државама чланицама ЕУ и да ће одређена количина вакцина бити достављена и земљама западног Балкана, како би Европа показали своју солидарност са земљама региона.

Саговорници су разменили мишљења о актуелној ситуацији у региону и свету, са посебним освртом на питања борбе против тероризма и радикалног екстремизма, закључивши да је заједнички одговор у борби против ове пошасти једини начин да се заштите основне вредности на којима почива савремени цивилизовани свет.

Председници парламената закључили су да је билатерална сарадња између Србије и Аустрије веома развијена и изразили спремност да, као и на претходним функцијама, наставе да раде на унапређењу односа.

Председник Парламента Аустрије упутио је позив председнику Народне скупштине да посети Аустрију, што је са задовољством прихваћено. Такође, Соботка је позвао председника Народне скупштине И. Дачића да учествује на Петој светској конференцији председника парламента држава чланица Интерпарламентарне уније, која ће у другој половини године бити одржана у Бечу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја