Уторак, 19. март 2019.

Председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије представио резултате истраживања Комисије

Председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом, др Дарко Лакетић, одржао је конференцију за новинаре на којој је представио досадашњи рад Комисије.


Др Дарко Лакетић је у свом обраћању медијима истакао да се таква несрећа, каква је задесила Србију 1999. године, у свеукупној српској националној историји не може и не сме заборавити, нити умањивати или прилагођавати према потребама и интересима великих или малих сила. Он је навео да је Србија земља жртва која не само из својих, већ и из цивилизацијских разлога мора да сачува истину за наук и опомену и себи и другима.

Др Дарко Лакетић представио је резултате истраживања које је Комисија спровела у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, у којем је анализирано здравствено стање деце рођене пре и после НАТО бомбардовања и учесталост малигних болести код њих.

„Фокус истраживања је на деци, јер код одраслих постоји много фактора ризика, попут пушења, гојазности, дијабетеса, па се не може са сигурношћу тврдити који је фактор деловао на настанак болести, док код деце нема значајних фактора ризика“, истакао је Лакетић.

Коришћен је приступ – анализа генерацијских кохорти, односно учесталост малигних обољења у одређеном генерацијском узрасту.

Полазећи од чињенице да је просечан ризик за обољевање од малигних болести у одређеном узрасту у различитим генерацијама сличан, податак да се одступање догодило у неким генерацијама рођеним након 1999. године, потврђује да су оне биле изложене одређеном фактору који их је учинио осетљивијим на настанак одређених малигних болести, указао је Лакетић. У овом случају то су малигне болести крви, које су најчешће у узрасној групи од 5 до 9 година. Лакетић је истакао и да постоји статистичка значајност, односно осетљивост на обољевање од солидних тумора у групи од 15 до 18 година, али да ће се до конкретнијих резултата доћи када буде испитан довољан број генерација у тој узрасној групи.

Комисија је формирана на предлог председнице Народне скупштине Маје Гојковић, како би се овом озбиљном темом бавили на озбиљан начин, јер је неопходно утврдити последице по здравље људи и стање животне средине, које је изазвало коришћење осиромашеног уранијума, као и токсини, ослобођени гађањем ризичних циљева из конвенционалног наоружања.

Видео (1)

Уторак, 19. март 2019. | конференција за новинаре председника Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије др Дарка Лакетића 19.03.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 30. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја