12. децембар 2018. Народни посланици на састанку са председником Државног збора Републике Словеније

12. децембар 2018. Народни посланици на састанку са председником Државног збора Републике Словеније

Среда, 12. децембар 2018.

Председник Државног збора Републике Словеније разговарао са народним посланицима о унапређењу међупарламентарне сарадње и европским интеграцијама Србије

Председник Државног збора Републике Словеније Дејан Жидан, који борави у званичној посети Републици Србији, разговарао је са народним посланицима о унапређењу међупарламентарне сарадње и европским интеграцијама Србије.


Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије (ПОСП) др Владимир Орлић, изразио је задовољство посетом председника Државног збора, која доприноси јачању сарадње два парламента.

Орлић је у разговору истакао да је чланство у Европској унији спољнополитички приоритет Србије и да већина народних посланика подржава европске интеграције Србије. Навео је и да, према последњем истраживању, 52 одсто грађана Србије подржава европске интеграције, што указује на стални тренд раста у последњих неколико година. Др Владимир Орлић је нагласио да је за грађане веома битно да постоје позитивни сигнали од стране ЕУ, који представљају подстрек и указују да је евалуација спроведених реформи у Србији фер и коректна, као и да ЕУ препознаје уложене напоре у реформским процесима.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, и недавним потезима Приштине који се тичу подизања царине на српске производе и блокаде преговора, Орлић је указао да је важно да реакције Европске уније и њених чланица буду адекватне и јасне. Захвалио се Словенији на принципијелном ставу и реакцијама на потезе Приштине, којим се крше постигнути споразуми.

Председник Државног збора Републике Словеније Дејан Жидан истакао је да улазак Србије у ЕУ битно за Србију и њене грађане и похвалио је постигнути привредни напредак. Навео је да Словенија разуме став Србије да очекује јасну реакцију ЕУ по питању недавних потеза Приштине.

Жидан је током разговора истакао и да је значајно унапредити сарадњу два парламента, као и сарадњу у области културе, пољопривреде и ИТ.

Састанку су присуствовали народни посланици Душица Стојковић, Милија Милетић, Љиљана Малушић, Елвира Ковач и Снежана Богосављевић Бошковић, као и парламентарци из Словеније др Анже Логар и Предраг Баковић. Они су се током разговора сложили да Србија и Словенија имају добре билатералне односе, као и да постоји простор да се унапреди сарадња парламената. Било је речи о могућим будућим облицима сарадње парламентараца. Разговарало се и о перспективама ЕУ и предстојећим европским изборима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 31. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја