17.јул 2012. Председавајући Првој седници Народне скупштине и специјални изасланик председника Исламске Републике Иран

17.јул 2012. Председавајући Првој седници Народне скупштине и специјални изасланик председника Исламске Републике Иран

Уторак, 17. јул 2012.

Председавајући Првој седници Народне скупштине примио специјалног изасланика председника Исламске Републике Иран

Председавајући Првој седници Народне скупштине, народни посланик Захарије Трнавчевић разговарао је данас у Дому Народне скупштине са Али Асгар Хаџијем (Ali Asgar Khaji), специјалним изаслаником Махмуда Ахмадинеџада, председника Исламске Републике Иран, који борави у званичној посети Београду.


Специјални изасланик Хаџи изразио је задовољство што је први пут у посети Србији, која са Ираном има традиционално добре и пријатељске односе, посебно имајући у виду учешће у Покрету несврстаних, који може, са ново дефинисаним циљевима деловања, заузети значајно место у данашњем свету. Он је истакао да ове године Иран преузима председавање Покретом несврстаних и изразио уверење да ће на наредном Самиту ове организације, Србија бити представљена на највишем нивоу. Хаџи је подсетио на добре билатералне односе Србије и Ирана, са великим потенцијалом за њихово унапређење, посебно имајући у виду значај Србије у региону Балкана и значај Ирана на блиском истоку. Обострано је констатована потреба наставка сарадње на парламентарном нивоу, пре свега на нивоу сарадње посланичких група пријатељстава. Саговорници су се сложили и да тренутна економска сарадња може бити унапређена, а трговинска размена подигнута на виши ниво, с обзиром на потенцијале обе земље, као што је потребно унапредити и културну, научну, а посебно образовну размену Србије и Ирана. Изасланик Хаџи је оценио да Србија и Иран имају добре политичке односе, који су тренутно оптерећени санкцијама које је Европска унија увела Ирану.

Председавајући Првој седници Народне скупштине Захарије Трнавчевић најавио је да ће се конститутивна седница Народне скупптине наставити 23.јула ове године и да ће нови председник, потпредседници и други функционери унапредити парламентарну сарадњу, и убрзати формирање посланичке групе пријатељства са Ираном. Он је изразио наду да ће се формирањем нове Владе отворити простор за унапређење сарадње Србије и Ирана, са посебним нагласком на повећање обима привредне сарадње. Трнавчевић је оценио да иранска привреда може да буде значајан партнер Србији, као што Србија са својим знањима може бити привлачна за иранске компаније.

Састанку председавајућег Првој седници Народне скупштине и специјалног изасланика председника Исламске Републике Иран присуствовали су и заменик директора Генералног директората за северну и јужну Европу Министарства спољних послова Ирана Маџид Нили Ахмадабади (Majid Nili Ahmadabadi) и амбасадор Исламске Републике Иран у Београду Аболгасем Делфи (Abolghasem Delfi).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја