9. април 2021. Учесници јавног слушања

9. април 2021. Учесници јавног слушања

Петак, 9. април 2021.

Прво јавно слушање Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику организовао је јавно слушање на којем су представљени Предлог закона о коришћењу обновљивих извора енергије, Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, Предлог закона о изменама и допунама закона о енергетици и Предлог закона о изменама и допунама закона о рударству и геолошким истраживањима.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић истакао је, у уводном излагању, да Народна скупштина у овом мандату поклања велику пажњу разматрању законских предлога у форми јавног слушања и да је уверен да је то добра пракса и да у великој мери помаже Скупштини и народним посланицима да добију важне информације и саслушају ставове широког круга заинтересованих, као и да у крајњој линији донесу најбољу одлуку.

„Овде је реч о можда најважнијим прописима које разматра овај сазив Народне скупштине, а рекао бих и у дужем периоду”, истакао је Дачић и додао да имамо пред собом законске предлоге који уређују материју из области од стратешке, националне важности, те да је уверен да је њихова провера и дискусија о њиховим решењима у оваквом форуму више него добродошла.

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министар рударства и енергетике образложила је законе који су тема овог јавног слушања и то: Предлог закона о коришћењу обновљивих извора енергије, Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, Предлог закона о изменама и допунама закона о енергетици и Предлог закона о изменама и допунама закона о рударству и геолошким истраживањима.

Нагласила је да су предлози закона, који ће народни посланици разматрати на Осмој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, пре свега усклађени са европским стандардима, а исто тако и закони који треба да омогуће један добар инвестициони амбијент, који ће омогућити раст запослених. Према речима министарке, ови закони представљају полазну основу да се крене са речи на дела, односно да се у области енергетике и рударства крене у процес енергетске транзиције. Управо ова четири предлога закона треба да нам омогуће да говоримо о декарбонизацији и да у наредном периоду имамо климатски неутралан развој.

Да би Србија била енергетски безбедна и сигурана држава она мора да води рачуна о неколико различитих праваца, који су под капом декарбонизације и енергетске транзиције. Први правац се тиче производње електричне и топлотне енергије из обновљивих извора енергије, други правац се односи на рударство и геолошка истраживања и трећи на повећање енергетске ефикасности, односно рационалне употребе енергије.

Истакла је да су предложени закони прошли све расправе и процедуре, и да су учешће у расправама узели представници Привредне коморе, релевантних међународних институција, као и сва заинтересована јавност.

Посебно је нагласила значај доношења Предлога закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, који има за циљ смањење производње електричне енергије из фосилних извора и решавање питања подземне експлоатације угља. Овим законом ће бити обухваћена новина која се односи на то, да се на свакој згради, фирми, кући, спортској и фабричкој хали поставе соларни панели, како би се обезбедила све већа производња зелене електричне енергије, а смањили трошкови племените електричне енергије, која се добија из прљавих извора енергије. Овај закон омогућиће привлачење како државних, тако и приватних инвестиција.

Михајловић је нагласила да је план да са данашњих укупно 5,5 одсто учешћа енергетике и рударства у БДП, у наредних пет година заједнички проценат рударства и енергетике износи између 7 и 9 одсто.

О предлозима закона говорили су и државни секретари у Министарству рударства и енергетике Јованка Атанацковић и Зоран Лакићевић, као и помоћници министра рударства и енергетике Зоран Илић и Дејан Милијановић. Присутнима су се обратили и Милош Кузман из Радне групе КОНВЕНТ за преговарачко Поглавље 15 и Александар Мацура у име РЕС Фондације.

У завршној речи председник Одбора Верољуб Арсић је исткао да овај сет закона иде у правцу да Србију и њено становништво заштити од уништавања природних ресурса који нису обновљиви или спречи загађење животне средине у којој живимо. „Сигуран сам да ћемо са овим законима, када буду ушли у примену, дати допринос пре свега животу и здрављу наших грађана и квалитету њиховог живота. Омогућићемо привреди да има стабилну енергетску ефикасност и на тај начин наставити неометан развој и обнову Републике Србије, а да при томе не загађујемо животну околину или да је загађујемо у далеко мањој мери него што смо то радили до сад.“ Додао је да су то процеси који ће трајати, те да циљ неће бити лако остварив, али да су ови закони добар почетак на том путу и да ће бити економски исплативи, а самим тим допринеће и вишем стандарду становништва.

Председник Одбора закључио је јавно слушање и расправу на седници Одбора, а чланови Одбора изјасниће се о сету закона, у уторак, 13. априла 2021. године, у 12.00 часова, када ће наставити 11. седницу Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 9. април 2021. | јавно слушање: о предлозима закона из области енергетике и рударства 09.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2