Четвртак, 31. мај 2012. 10:00

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, коју је сазвала председница Народне скупштине Републике Србије из претходног сазива проф. др Славица Ђукић-Дејановић, почела је 31. маја 2012. године у 10,10 часова у великој сали Дома Народне скупштине.


На почетку седнице интонирана је химна „Боже правде”.

Седници је председавао најстарији народни посланик Захарије Трнавчевић, а у раду су му помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких места: Јелена Будимировић, са Изборне листе Покренимо Србију – Томислав Николић, Јована Јоксимовић, са Изборне листе Избор за бољи живот – Борис Тадић, Невена Стојановић, са Изборне листе Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС и Бојана Божaнић, са Изборне листе Демократска странка Србије – Војислав Коштуница, као и генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић.

За ову седницу утврђен је следећи дневни ред:
1. Потврђивање мандата народних посланика,
2. Избор председника Народне скупштине Републике Србије,
3. Избор потпредседника Народне скупштине Републике Србије,
4. Именовање генералног секретара Народне скупштине,
5. Избор чланова радних тела Народне скупштине,
6. Избор чланова сталних парламeнтарних делегација у међународним институцијама.

Конститутивној седници присуствовали су чланови Републичке изборне комисије и студенти Правног факултета у Београду.
Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима, у саставу: Гојко Радић, са Изборне листе Покренимо Србију – Томислав Николић, Ненад Константиновић, са Изборне листе Избор за бољи живот – Борис Тадић и Милисав Петронијевић, са Изборне листе Ивица Дачић – СПС, ПУПС, ЈС.
Комисија је констатовала да су уверења свих 250 народних посланика у складу са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе је поднела Извештај Народној скупштини.
Народна скупштина је, на основу Извештаја Комисије, потврдила мандате свим народним посланицима новог сазива, и пошто је утврђен њихов мандат, Народна скупштина је конституисана.
Нови посланици положили су заклетву која гласи:
"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".
Обраћајући се новоизабраним народним посланицима, председавајући Захарије Трнавчевић честитао им је на положеној заклетви и подсетио да су сви заједно изабрани 6. маја и да су добили поверење грађана да раде на уређивању јавних послова, односа државе и грађана и да се посвете најважнијим питањима од којих зависи судбина Србије.
Председавајући Захарије Трнавчевић позвао је народне посланике да присуствују Првој посебној седници Народне скупштине на којој ће председник Републике, изабран на изборима одржаним 6. и 20. маја 2012. године положити заклетву пред Народном скупштином, након чега је конститутивна седница прекинута.

Наставак Прве (конститутивне) седнице

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине настављена је 23. јула 2012. године, са почетком у 10,15 часова.

Пре преласка на рад по дневном реду седнице, председавајући Првој седници, народни посланик Захарије Трнавчевић, обавестио је народне посланике да су, у складу са чланом 22. Пословника, у Народној скупштини образоване следеће посланичке групе:

 1. Посланичка група Српска напредна странка, чији је председник Александар Вучић, а заменик др Јоргованка Табаковић;
 1. Посланичка група Демократска странка, чији је председник проф. др Драгољуб Мићуновић, а заменик Балша Божовић;
 1. Посланичка група Социјалистичка партија Србије, чији је председник Ивица Дачић, а заменик проф. др Жарко Обрадовић;
 1. Посланичка група Демократска странка Србије – Војислав Коштуница, чији је председник Слободан Самарџић, а заменик Јован Палалић;
 1. Посланичка група Либерално демократска партија, чији је председник Чедомир Јовановић, а његов заменик Ненад Милић;
 1. Посланичка група Уједињени региони Србије, чији је председник Млађан Динкић;
 1. Посланичка група Партија уједињених пензионера Србије, чији је председник др Јован Кркобабић;
 1. Посланичка група Социјадемократска партија Србије, чији је председник Миодраг Мијатовић, а његов заменик Весна Милекић;
 1. Посланичка група Нова Србија, чији је председник Велимир Илић, а његов заменик Мирослав Маркићевић;
 1. Посланичка група Јединствена Србија, чији је председник Драган Марковић Палма, а његов заменик Петар Петровић;
 1. Посланичка група Савез војвођанских Мађара, чији је председник Балинт Пастор, а његов заменик Ласло Варга;
 1. Посланичка група Српски покрет обнове – Демохришћанска странка Србије, чији је председник Александар Југовић, а његов заменик Олгица Батић;
 1. Посланичка група Лига социјалдемократа Војводине, чији је председник Ненад Чанак, а његов заменик Александра Јерков.

Избор председника Народне скупштине

У наставку рада, председавајући седници Захарије Трнавчевић обавестио је народне посланике да је, у складу са чланом 9. Пословника Народне скупштине, примио један предлог кандидата за председника Народне скупштине. За председника Народне скупштине предложен је мр Небојша Стефановић изабран за народног посланика на Изборној листи Покренимо Србију–Томислав Николић. Представник предлагача, председник Посланичке групе Српска напредна странка Александар Вучић образложио је предлог кандидата за председника Народне скупштине.

Пошто је обављен претрес и утврђена листа кандидата за избор председника, Народна скупштина одлучила је да се о избору гласа јавно, прозивком. Након гласања, председавајући седници констатовао је да је, са 142 гласа народних посланика, за председника Народне скупштинеизабран мр Небојша Стефановић.

По избору за председника Народне скупштине, мр Небојша Стефановић преузео је председавање седници и обратио се народним посланицима истакавши да ће на овој функцији учинити све да у Народној скупштини владају дух демократије и толеранције. Председник је додао да три важна задатака у наредном периоду треба да буду контрола извршне власти, јачање демократије у Народној скупштини и у земљи и даље отварање Народне скупштине према јавности.

Избор потпредседника Народне скупштине

У поподневном делу рада, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић подсетио је народне посланике да је чланом 14. Пословника прописано да Народна скупштина утврђује број потпредседника на предлог председника Народне скупштине. У складу са тим, а након обављених консултација са председницима посланичких група, председник је предложио да Народна скупштина у овом сазиву има пет потпредседника.

Председник Стефановић обавестио је народне посланике да је у складу са чланом 15. Пословника Народне скупштине примио пет предлога кандидата за потпредседнике Народне скупштине. За потпредседнике предложени су следећи кандидати: народни посланик Константин Арсеновић, изабран са изборне листе „Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије (СПС)- Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС)- Јединствена Србија (ЈС)“, Весна Ковач, изабрана са изборне листе Уједињени региони Србије -Млађан Динкић, др Жарко Кораћ, изабран са изборне листе Чедомир Јовановић-Преокрет, др Ненад Поповић, изабран са изборне листе Демократска странка Србије-Војислав Коштуница и Гордана Чомић, изабрана са изборне листе Избор за бољи живот-Борис Тадић.

Након обављеног претреса о трећој тачки дневног реда седнице, народни посланици усвојили су предлог да Народна скупштина има пет потпредседника у овом сазиву. Председник Стефановић утврдио је листу кандидата за потпредседнике Народне скупштине, а народни посланици одлучили су да се избор потпредседника обавијавним гласањем – прозивком.

Након гласања, председник Народне скупштине констатовао је да су за потпредседнике Народне скупштине изабрани народни посланици: Константин Арсеновић, Весна Ковач, др Жарко Кораћ,др Ненад Поповић и Гордана Чомић.

Председник Народне скупштине обавестио је народне посланике да је Јана Љубичић поднела оставку на место народног посланика.

Именовање генералног секретара Народне скупштине

У наставку седнице, Народна скупштина обавила је расправу о четвртој тачки дневног реда – Именовање генералног секретара Народне скупштине. За генералног секретара, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић предложио је Јану Љубичић, дипломираног правника из Београда, која је са 131 гласом народних посланика именована на ту функцију.

Председник је честитао новом генералном секретару у своје, и у име народних посланика и пожелео јој успех у раду, а истом приликом захвалио се досадашњем генералном секретару Вељку Одаловићу.

Избор чланова радних тела Народне скупштине

Народна скупштина наставила је рад расправом о петој тачки дневног реда – Избор чланова радних тела Народне скупштине. Пошто су народни посланици примили Предлог одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, председник Народне скупштине отворио је јединствени претрес о Предлогу одлуке. По окончању јединственог претреса, народни посланици су већином гласова усвојили Предлог одлуке.

Избор чланова сталних парламентарних делегација Народне скупштине у међународним институцијама

До краја дана, Народна скупштина обавила је расправу и о шестој тачки дневног реда – Избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Пошто су народни посланици примили Предлог одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднео председник Народне скупштине, обављен је јединствени претрес о Предлогу одлуке. По окончању јединственог претреса, народни посланици су већином гласова усвојили Предлог одлуке.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда седнице и одлучивање о њима, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић закључио је Прву седницу Народне скупштине.

Резултати гласања:


4. Именовање генералног секретара Народне скупштине


5. Избор чланова радних тела Народне скупштине

6. Избор чланова сталних парламeнтарних делегација у међународним институцијама
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
недеља, 5. април
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја