6. фебруар 2024. Прва седница Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву

6. фебруар 2024. Прва седница Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву

Уторак, 6. фебруар 2024.

Прва седница Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву, коју је сазвао председник Народне скупштине из претходног сазива др Владимир Орлић, почела је у уторак, 6. фебруара 2024. године, са почетком у 10.00 часова.


Седница је почела извођењем државне химне Републике Србије „Боже правде“ у извођењу мешовитог хора „Станислав Бинички“.

Седници је председавао најстарији народни посланик Стојан Раденовић са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане, а у раду му, према члану 3. Пословника Народне скупштине, помажу најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата, од којих су председавали Александар Ђукић са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане и Марко Милошевић са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, уз присуство генералног секретара Народне скупштине Срђана Смиљанића и заменице генералног секретара Драгане Одовић.

Сагласно члану 101. Устава Републике Србије, члану 16. Закона о Народној скупштини и члану 4. Пословника Народне скупштине, за ову седницу одређен је следећи дневни ред:

 1. Потврђивање мандата народних посланика;
 2. Избор председника Народне скупштине;
 3. Избор потпредседника Народне скупштине;
 4. Именовање генералног секретара Народне скупштине;
 5. Избор чланова радних тела Народне скупштине и
 6. Избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.
Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика са Извештајем Републичке изборне комисије о спроведеним изборима за народне посланике Народне скупштине, у саставу: Александар Марковић, изабран са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане, Угљеша Марковић, изабран са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ и Јелена Павловић, изабрана са Изборне листе „МИ-ГЛАС ИЗ НАРОДА, проф. др Бранимир Несторовић“.

Комисија је констатовала да су уверења свих 250 народних посланика у складу са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе поднела Извештај Народној скупштини.

Народна скупштина је, на основу Извештаја Комисије, потврдила мандате свим народним посланицима новог сазива, чиме је Народна скупштина конституисана.

Народни посланици положили су заклетву која гласи:

„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Председавајући седници, народни посланик Стојан Раденовић, обавестио је народне послнике да ће о наставку седнице бити благовремено обавештени.

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије у 14. сазиву настављена је у понедељак, 18. марта 2024. године.

На почетку седнице народни посланици одали су пошту, минутом ћутања, страдалима у мартовском погрому на Косову и Метохији 2004. године.

Председавајући седници, народни посланик Стојан Раденовић обавестио је народне посланике да су, у складу са чланом 22. Пословника, у Народној скупштини образоване следеће посланичке групе:

 1. Посланичка група АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане, чији је председник Миленко Јованов, а заменик председника Марина Рагуш;
 2. Посланичка група „Странка слободе и правде – Покрет слободних грађана“, чији је председник Мариника Тепић, а заменик председника Павле Грбовић;
 3. Посланичка група Народни покрет Србије – Ново лице Србије, чији је председник Мирослав Алексић, а заменик председника Борислав Новаковић;
 4. Посланичка група ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС), чији је председник Ивица Дачић, а заменик председника Снежана Пауновић;
 5. Посланичка група НОВИ ДСС – ПОКС (НАДА), чији је председник др Милош Јовановић, а заменик председника Војислав Михаиловић;
 6. Посланичка група Зелено – леви фронт, Не давимо Београд, чији је председник Радомир Лазовић, а заменик председника доц. др Биљана Ђорђевић;
 7. Посланичка група СРБИЈА ЦЕНТАР – СРЦЕ, чији је председник Здравко Понош, а заменик председника Стефан Јањић;
 8. Посланичка група Демократска странка – ДС, чији је председник др Зоран Лутовац, а заменик председника др Драгана Ракић;
 9. Посланичка група МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, чији је председник Бранко Павловић, а заменик председника Митар Ковач;
 10. Посланичка група МИ ГЛАС ИЗ НАРОДА проф. др Бранимир Несторовић, чији је председник Бранко Лукић, а заменик председника Јелена Павловић;
 11. Посланичка група ПУПС – солидарност и правда, чији је председник Стефан Кркобабић, а заменик председника Хаџи Милорад Стошић;
 12. Посланичка група Савез Војвођанских Мађара, чији је председник проф. др Балинт Пастор, а заменик председника Борис Бајић;
 13. Посланичка група Социјалдемократска партија Србије, чији је председник Бранимир Јовановић, а заменик председника др Муамер Бачевац;
 14. Посланичка група Драган Марковић Палма – Јединствена Србија, чији је председник Драган Д. Марковић, а заменик председника Живота Старчевић;
 15. Посланичка група Еколошки устанак, чији је председник Александар Јовановић, а заменик председника Данијела Несторовић и
 16. Посланичка група ПС – НСС – УСС – РС, чији је председник Ђорђе Комленски, а заменик председника Маријан Ристичевић.
Избор председника Народне скупштине Републике Србије

Народна скупштина је у наставку рада прешла на другу тачку дневног реда, Избор председника Народне скупштине.

Председавајући седници обавестио је народне посланике да је, у складу са чланом 9. Пословника Народне скупштине, примио један предлог кандидата за председника Народне скупштине.

За председника је предложена народни посланик Ана Брнабић, изабрана са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане.

Народним посланицима, предлог је образложио представник предлагача, председник Посланичке групе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане Миленко Јованов.

До краја дана, Народна скупштина водила је претрес о предлогу кандидата за председника Народне скупштине.

Трећег дана рада, 19. марта 2024. године, Народна скупштина наставила је и до краја дана водила претрес о другој тачки дневног реда конститутивне седнице, односно о предлогу кандидата за председника Народне скупштине.

Четвртог дана рада, 20. марта 2024. године, Народна скупштина наставила је претрес о другој тачки дневног реда седнице, односно о предлогу кандидата за председника Народне скупштине.

Након обављене расправе о предложеном кандидату, народни посланици одлучили су да се избор председника Народне скупштине обави јавним гласањем, прозивком народних посланика.

Већином од 153 гласа народних посланика за председника Народне скупштине изабрана је народна посланица Ана Брнабић.

У наставку рада, Народна скупштина обавила је расправу о трећој тачки дневног реда: Избор потпредседника Народне скупштине.

Председница Народне скупштине Ана Брнабић обавестила је народне посланике да су за место потпредседника Народне скупштине предложени Марина Рагуш, изабрана са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане; Сандра Божић, изабрана са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане; Снежана Пауновић изабрана са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ; Елвира Ковач, изабрана са Изборне листе VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!; Един Ђерлек изабран са Изборне листе USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ и др Јован Јањић изабран са Изборне листе „МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА, проф. др Бранимир Несторовић“.

Пре преласка на гласање о предложеним кандидатима за потпредседнике Народне скупштине, народни посланици донели су Одлуку да Народна скупштина у Четрнаестом сазиву има шест потпредседника, као и да се њихов избор обави јавним гласањем, прозивком народних посланика.

Према поднетим предлозима, председница Народне скупштине утврдила је следећу Листу кандидата за потпредседнике Народне скупштине:

 1. Марина Рагуш;
 2. Сандра Божић;
 3. Снежана Пауновић;
 4. Елвира Ковач;
 5. Един Ђерлек и
 6. др Јован Јањић.
Народни посланици су већином гласова изабрали предложене кандидате за потпредседнике Народне скупштинe, на чему им је честитала председница Народне скупштине Ана Брнабић.

Народна скупштина размотрила је и четврту тачку дневног реда: Именовање генералног секретара Народне скупштине. Већином гласова, народни посланици именовали су Срђана Смиљанића за генералног секретара Народне скупштине, на чему му је честитала председница Народне скупштине Ана Брнабић.

У наставку рада, народни посланици размотрили су и усвојили Предлог одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије.

На седници су размотрени и усвојени Предлог одлуке о саставу сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, Предлог одлуке о саставу Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање и Предлог одлуке о саставу делегације Народне скупштине у Парламентарном форуму Република Србија - Република Српска.

Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице и одлучили да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Резултати гласања:


Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда седнице, председница Народне скупштине Ана Брнабић закључила је Прву седницу Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву.


Видео (11)

Уторак, 6. фебруар 2024. | Прва седница Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву 06.02.2024.

Понедељак, 18. март 2024. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву 18.03.2024.(I)

Понедељак, 18. март 2024. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву 18.03.2024.(II)

Понедељак, 18. март 2024. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву 18.03.2024.(III)

Уторак, 19. март 2024. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије у Четрнаестом сазиву 19.03.2024.(I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 6


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 15. април
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја