9. август 2016. Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

9. август 2016. Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Уторак, 9. август 2016.

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, сазвала је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву за уторак, 9. август 2016. године. Седница је почела у 14.00 часова.


За Прву посебну седницу председница је утврдила дневни ред са једном тачком:

1. Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.

Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да су, сагласно члану 90. став 1. Пословника Народне скупштине, позвани да седници, поред народних посланика и кандидата за мандатара и чланове Владе, присуствује и председник Уставног суда Србије, председник Врховног касационог суда, представници дипломатског кора у Републици Србији, представници верских заједница, гувернер Народне банке Србије, начелник Генералштаба Војске Србије, представници Скупштине и Владе АП Војводине, директор Безбедносно информативне агенције, представници Града Београда, као и остали високи гости који седницу прате са галерије Велике сале Дома Народне скупштине. Председница Гојковић их је поздравила у име народних посланика и у лично име.

Председница Народне скупштине навела је да је, сагласно члану 112. став 1. тачка 3. Устава Републике Србије, председник Републике Србије Томислав Николић поднео Предлог кандидата за председника Владе Републике Србије, као и да је примљена сагласност Александра Вучића, кандидата за председника Владе, да прихвата кандидатуру у писаном облику.

Кандидат за председника Владе Народној скупштини је, у обраћању које је трајало преко пет часова, представио програм Владе и предложио њен састав.

За чланове Владе Републике Србије, кандидат за председника Владе предложио је за првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивицу Дачића, за потпредседника Владе и министра унутрашњих послова др Небојшу Стефановића, за потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорану Михајловић, за потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација др Расима Љајића, за министра финансија др Душана Вујовића, за министра привреде Горана Кнежевића, за министра пољопривреде и заштите животне средине Бранислава Недимовића, за министра рударства и енергетике Александра Антића, за министра правде Нелу Кубуровић, за министра државне управе и локалне самоуправе Ану Брнабић, за министра одбране Зорана Ђорђевића, за министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, за министра здравља др Златибора Лончара, за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, за министра омладине и спорта Вању Удовичића, за министра културе и информисања Владана Вукосављевић, за министре без портфеља Јадранку Јоксимовић, проф. др Славицу Ђукић Дејановић и Милан Кркобабић, а за председника Владе Александра Вучића.

Другог дана рада, 10. августа 2016. године, а пре преласка на рад по дневном реду, Народна скупштина је, на основу Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата пре истека времена на које су изабрани, народним посланицима Александру Вучићу, Љиљани Ђуровић, Расиму Љајићу, Светлани Козић, Биљани Рубаковић и др Сулејману Угљанину.

Народна скупштина започела је расправу о предлогу кандидата за председника Владе, програму и предлогу кандидата за чланове Владе.

У току седнице Народна скупштина је, на основу Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата пре истека времена на које je изабран, народном посланику Срђану Кружевићу.

До краја дана Народна скупштина водила је расправу о предлогу кандидата за председника Владе, програму и предлогу кандидата за чланове Владе.

Трећег дана рада, 11. августа 2016. године, Народна скупштина наставила је расправу о предлогу кандидата за председника Владе, програму и предлогу кандидата за чланове Владе.

У току седнице, Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије о додели мандата народних посланика ради попуне упражњених посланичких места у Народној скупштини и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, потврдила мандате народним посланицима Станислави Јаношевић, Ненаду Митровићу и др Ивану Бауеру са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ, Јовану Јовановићу са Изборне листе ДОСТА ЈЕ БИЛО - САША РАДУЛОВИЋ, Драгану Весовићу, са Изборне листе ДВЕРИ - ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ - САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ - БОШКО ОБРАДОВИЋ и Бајру Гегићу, са Изборне листе SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин.

Након потврђивања мандата, народни посланици положили су заклетву, а председница Народне скупштине Маја Гојковић им је честитала, у своје и у име народних посланика, и пожелела успех у раду.

До краја дана Народна скупштина обавила је расправу о програму кандидата за председника Владе и њеном саставу.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о јединој тачки дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је, као Дан за гласање, четвртак, 11. август 2016. године, са почетком у 16.55 часова.

Дан за гласање

У Дану за гласање 11. августа, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника, на које су указивали народни посланици током седнице, и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

У Дану за гласање, народни посланици су јавном прозивком гласали о програму Владе и предлогу за избор председника и чланова Владе. Већином од 163 гласа народних посланика Народна скупштина усвојила је програм Владе и изабрала је за председника Владе Републике Србије Александра Вучића и чланове Владе у предложеном саставу.

Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе

После избора, председник, потпредседници и министри у Влади положили су заклетву читањем текста утврђеног законом и потписали текст заклетве.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић честитала је председнику, потпредседницима и министрима на избору и пожелела им успех у раду.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.


Видео (25)

Уторак, 9. август 2016. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву 09.08.2016. (I)

Уторак, 9. август 2016. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву 09.08.2016. (II)

Уторак, 9. август 2016. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву 09.08.2016. (III)

Уторак, 9. август 2016. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву 09.08.2016. (IV)

Уторак, 9. август 2016. | Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву 09.08.2016. (V)

Прикажи још Преостало видео снимака: 20


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. октобар

Цео календар догађаја