27. април 2014. Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

27. април 2014. Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Недеља, 27. април 2014.

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2014. години, за недељу, 27. април 2014. године, са почетком у 11.00 часова.


За ову седницу председница је утврдила дневни ред са једном тачком и то: Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.
Председница Народне скупштине је обавестила народне посланике да су, сагласно члану 90. став 1. Пословника Народне скупштине, позвани да данашњој седници, поред народних посланика и кандидата за чланове Владе, присуствују и председник Републике Србије, председник Уставног суда Србије, председник Врховног касационог суда, представници дипломатског кора у Републици Србији, представници верских заједница у Републици Србији, републички јавни тужилац, републички јавни правобранилац, гувернер Народне банке Србије, начелник Генералштаба Војске Србије, представници Српске академије наука и уметности, председник Републичке изборне комисије, представници Скупштине и Владе АП Војводине, директор Полиције, представници Града Београда, као и друге високе званице.
Председница Народне скупштине је навела да је, сагласно члану 112. став 1. тачка 3. Устава Републике Србије, председник Републике Србије Томислав Николић поднео Предлог кандидата за председника Владе Републике Србије.
Кандидат за председника Владе Александар Вучић изнео је Народној скупштини програм Владе и предложио њен састав. Програм рада Владе кандидата за председника Владе можете погледати овде.
За чланове Владе Републике Србије, кандидат за председника Владе предложио је: за председника Владе Александра Вучића, за првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивицу Дачића, за потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорану Михајловић, за потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација др Расима Љајића, за потпредседника Владе и министра државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички, за министра финансија Лазара Крстића, за министра привреде др Душана Вујовића, за министра пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежану Богосављевић Бошковић, за министра рударства и енергетике Александра Антића, за министра правде Николу Селаковића, за министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, за министра одбране Братислава Гашића, за министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вебића, за министра здравља др Златибора Лончара, за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, за министра омладине и спорта Вању Удовичића, за министра културе и информисања Ивана Тасовца, за министра без портфеља Јадранку Јоксимовић и за министра без портфеља мр Велимира Илића.
До краја дана Народна скупштина обавила је расправу о програму кандидата за председника Владе и њеном саставу.
Пошто је Народна скупштина обавила расправу о јединој тачки дневног реда седнице, председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је, као Дан за гласање, недељу, 27. април 2014. године, са почетком у 18.55 часова.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 27. априла, народни посланици су јавном прозивком гласали о програму Владе и предлогу за избор председника и чланова Владе. Већином од 198 гласова народних посланика Народна скупштина је усвојила програм Владе и изабрала је за председника Владе Републике Србије Александра Вучића и чланове Владе у предложеном саставу.

Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе

Председница Народне скупштине Маја Гојковић честитала је председнику, потпредседницима и министрима на избору и пожелела им успех у раду.
После избора, председник, потпредседници и министри у Влади положили су заклетву читањем текста утврђеног законом и потписали текст заклетве.
У Дану за гласање, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника, на које су указивали народни посланици током седнице, и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.
Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2014. години.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
петак, 4. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја