Четвртак, 31. мај 2012. 14:00

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2012. години

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2012.години одржана је у четвртак, 31. маја 2012.године, са почетком у 14,10 часова. Седницу је сазвала председница Народне скупштине из старог сазива проф. др Славица Ђукић-Дејановић, сагласно члану 114. став 3. Устава Републике Србије.


На Првој посебној седници Народне скупштине председник Републике Србије Томислав Николић, изабран на изборима спроведеним 6. и 20. маја 2012. године, положиo je заклетву пред Народном скупштином у новом сазиву.

Текст заклетве гласи: «Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине териоторије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности».

Након полагања заклетве, интонирана је државна химна Србије »Боже правде».
По преузимању дужности, председник Републике Томислав Николић захвалио је грађанима Србије који су га изабрали и поручио да жели другачију Србију, уједињену у борби за бољи живот, ослобођену од страха од сутрашњице и као равноправног члана Европске уније, али која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом.
Председник Републике рекао је народним посланицима да ће им помагати у раду на начин који му даје Устав Србије и уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот. Нагласио је да неће престати да се бори против неправде, корупције и криминала, монопола и владавине политичке елите све док Србија не постане правна и демократска држава.
Првом посебном седницом председавао је најстарији народни посланик Захарије Трнавчевић који је, у своје и у име народних посланика, честитао председнику Томиславу Николићу на избору за председника Србије и пожелео му успех на новој дужности.
Свечаној седници присуствовали су ранији председници Републике, председник, потпредседници и чланови Владе, гувернер Народне банке Србије, председник и чланови Републичке изборне комисије, председник Српске академије наука и уметности, начелник Генералштаба Војске Србије, директор полиције и директори Безбедносно-информативне агенције, Војно-безбедносне и Војно-обавештајне агенције, као и Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Повереник за заштиту равноправности и председници Државне ревизорске институције, Агенције за борбу против корупције и Савета Републичке радиодифузне агенције. Седници су присуствовали председници Уставног суда Србије и Врховног касационог суда, Републички јавни тужилац, Тужилац за ратне злочине и Тужилац за организовани криминал, као и представници цркава и верских заједница у Србији, ректори универзитета и шефови дипломатских и међународних мисија у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
недеља, 5. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја