28. јануар 2020. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и одлазећи  амбасадор Казахстана у Србији Нурбах Рустемов

28. јануар 2020. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и одлазећи амбасадор Казахстана у Србији Нурбах Рустемов

Уторак, 28. јануар 2020.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић примио одлазећег амбасадора Казахстана у Србији

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић састао се у Дому Народне скупштине са одлазећим амбасадором Казахстана у Србији Њ.Е. Нурбахом Рустемовим.


Арсић је истакао важност интензивирања сарадње Србије и Казахстана, која је значајно унапређена након отварања амбасаде Казахстана у Београду прошле године.

Према његовим речима, посете председнице Народне скупштине Маје Гојковић и председника Србије Александра Вучића Казахстану допринеле су још бољој сарадњи и међусобном разумевању. Арсић је нагласио и велики значај парламентарне сарадње истакавши да је Посланичка група пријатељства са Казахстаном једна од најбројнијих и најактивнијих у парламенту.

Потпредседник Народне скупштине захвалио се на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и изразио наду да ће сарадња и подршка и у будућности бити прогресивна.

Поред сарадње на политичком и економском плану, Арсић је истакао и простор за сарадњу у области културе. „Већа сарадња у области културе помаже нам да се боље разумемо, а самим тим, и више уважавамо и помажемо једни другима“, закључио је Арсић.

Одлазећи амбасадор Казахстана у Србији Нурбах Рустемов потврдио је да Казахстан подржава територијални интегритет Републике Србије и додао да ће се чврсто држати тог става на међународној политичкој сцени.

Рустемов је такође истакао значај сарадње на парламентарном нивоу и замолио народне посланике да подрже предлог успостављања директне авио линије између Београда и главног града Казахстана.

„Директна авио линија представљала би основу за оснаживање трговине и развој предузетништва између наших двеју земаља. Тиме би се значајно унапредио и туризам, а грађани Казахстана били би у могућности да боље упознају Београд“, објаснио је амбасадор.

Састанку су присуствовали и долазећи амбасадор Казахстана у Србији Габит Сиздикбеков и народни посланик Драгомир Карић.

Сиздикбеков је истакао да ће се добра сарадња коју је успоставио претходни амбасадор наставити и додао да постоји простор за унапређење сарадње у многим областима, међу којима су економија, култура и туризам. Он се захвалио на одличној парламентарној сарадњи, што, како наводи, потврђује и чињеница да је Посланичка група пријатељства са Казахстаном трећа по бројности у парламенту.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
понедељак, 21. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја