23. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и чланица Одбора за заштиту животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић са секретаром Посланичке групе пријатељства са Србијом и замеником министра за заштиту животне средине Јапана

23. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и чланица Одбора за заштиту животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић са секретаром Посланичке групе пријатељства са Србијом и замеником министра за заштиту животне средине Јапана

Уторак, 23. јул 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и народна посланица Снежана Богосављевић Бошковић разговарали са јапанским послаником и помоћником министра за заштиту животне средине

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и чланица Одбора за заштиту животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић разговарали су у Народној скупштини са секретаром Посланичке групе пријатељства са Србијом и замеником министра за заштиту животне средине Јапана Миноруом Кијућијем, о унапређењу међупарламентарне сарадње и заједничким пројектима у области заштите животне средине.


Потпредседник Арсић истакао је да српски народ Јапан сматра за пријатељску земљу и изразио задовољство што односи између наше две земље улазе у нови позитивни период, о чему говори и посета јапанског премијера Србији 2018. године. Верољуб Арсић је истакао да је Јапан земља са јаком и озбиљном економијом, која има значајну глобалну улогу и политички значај. Изразио је захвалност и на донацијама Јапана, истакавши да од 1999. године до данас јапанске донације Србији износе преко пола милијарди евра.

Секретар Посланичке групе пријатељства са Србијом и заменик министра за заштиту животне средине Јапана Минору Кијући истакао је да Јапан придаје значај билатералним односима са Србијом, имајући у виду да Србија има значајну улогу у промоцији и очувању мира и стабилности на Западном Балкану. Он је истакао и да Јапан пружа снажну подршку европским интеграцијама Србије и социо-економским реформама које наша земља успешно спроводи.

Саговорници су се сложили да постоји простор да се унапреди међупарламентарна сарадња, како на нивоу посланичких група пријатељства и радних тела парламената, тако и у оквиру међународних парламентарних организација, нарочито у оквиру Интерпарламентарне уније, чији ће домаћин 141. скупштине бити Република Србија, у октобру ове године.

Сарадња између две државе, може да се интензивира не само на пољу економије, већ и културе и културне размене, јер је то добар начин да се два народа ближе упознају и боље разумеју, нагласио је потпредседник Народне скупштине.

Он се током разговора захвалио и на уздржаности Јапана по питању захтева тзв. Републике Косово за пријем у УНЕСКО и Интерпол, указујући да то представља директну подршку Јапана наставку дијалога Београда и Приштине и решавања свих отворених питања и проблема мирним путем и компромисним договором, са којим ће бити сагласне обе стране, за шта се Србија снажно залаже.

Током разговора, посебна пажња је посвећена значају заштите животне средине, глобално, као и на нивоу држава и локалних заједница. Минору Кијући упознао је саговорнике са законима који су у Јапану донети већ током 1960-тих година, који се односе на заштиту од загађења ваздуха и воде, као и на управљање отпадом. Верољуб Арсић је истакао да Јапан својим деловањем показује одговорност по питању заштите животне средине на глобалном нивоу.

Чланица Одбора за заштиту животне средина Снежана Богосављевић Бошковић изразила је велико задовољством успешном сарадњом Србије и Јапана у овој значајној области и посебно нагласила важност пројекта одсумпоравања димних гасова из Термоелектране „Никола Тесла“, који се реализује уз помоћ Јапана, и који ће допринети смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште. Значајне су и донације Јапана локалним самоуправама за пројекте заштите животне средине на локалном нивоу, нагласила је Богосављевић Бошковић.

Саговорници су се сложили да је питање екологије веома значајно и да су Србија и Јапан поставиле добре темеље за будуће заједничко деловање по питању заштите животне средине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
среда, 2. децембар

Цео календар догађаја