22. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Маринковић и Дејвид Вујић, инжењер тима мисије Аполо 11

22. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Маринковић и Дејвид Вујић, инжењер тима мисије Аполо 11

Понедељак, 22. јул 2019.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио Дејвида Вујића, инжењера тима мисије Аполо 11

Потпредседник Народне скупштине проф.др Владимир Маринковић примио је данас инжењера НАСЕ, американца српског порекла Дејвида Вујића (David Vuich), једног од седморице Срба који су учествовали у програму Аполо и били део тима мисије Аполо 11.


Потпредседник Маринковић је захвалио Вујићу што је у посети Србији и што је није заборавио. Упознао га је са активностима Народне скупштине, посебно на плану економских реформи, активностима ПГП са САД у Народној скупштини, али и активностима Конгреса српско-америчког пријатељства. Он је изразио задовољство ефектима реформи које су протеклих година спроведене у Србији, а које су резултирале растом БДП-а од 3,4 одсто у протеклој години, као и привлачењем 3,3 милијарди евра страних директних инвестиција. Такође, Маринковић је истакао да се Србија на свом европском путу, али и путу реформисања друштва суочава са бројним изазовима, од којих је један наставак дијалога са Приштином са циљем изналажења решења прихватљивог за обе стране и за цео регион, коме је потребна стабилност, чему је Србија веома посвећена.

„Веома смо поносни на Вас и Ваш рад, подједнако као што смо поносни на све Србе који су дали допринос и своје знање свету. Наша нација је поносна на допринос свих вас развоју односа САД и Србије“, поручио је потпредседник Народне скупштине.

Маринковић је додао да је потребно упознати домаћу јавност са успесима наших људи у САД, јер се у земљи о томе мало зна, а посебно их представити младима.

Дејвид Вујић захвалио је потпредседнику Маринковићу на прилици да посети Народну скупштину и додао да су преци свих научника који су радили на пројекту Аполо дошли у САД из малих средина и да нису заборавили своје порекло. Он је додао да постоји један број Срба у Америци који могу да допринесу јачању односа све државе, јер разумеју оно што Србија може и колико су Срби талентован народ.

„Никад нисмо заборавили одакле смо, нисмо заборавили наш језик, традицију и обичаје. Поносни смо на то ко смо и шта смо постигли. Време је да „развијемо“ заставу и свету кажемо ко смо, а томе служи пројекат „Ви сте свет“. Српска заједница у Америци није велика у поређењу са другим заједницама, али смо много допринели свету и о томе треба да се зна“, поручио је Вујић.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот, који је присуствовао састанку, додао је да кампања „Ви сте свет“ има за циљ мењање мишљења, јер говори о деценијама пријатељства два народа и да је потребно да се она приближи јавности, посебно причом о американцима српског порекла.

Дејвид Вујић је један од седморице американаца српског порекла који је радио на програму Аполо и у Србији борави поводом обележавања педесете годишњице слетања Апола 11 на Месец.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја