3. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиот Енгел

3. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић и председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиот Енгел

Среда, 3. јул 2019.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио америчког конгресмена Енгела

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио је данас америчког конгресмена Елиота Енгела са којим је разговарао о билатералним односима Србије и САД.


Потпредседник Маринковић је упознао конгресмена Енгела са низом активности које су спровеле институције Србије и амбасада САД, а којима је обележено пријатељство српског и америчког народа. Он је истакао да је сарадња двеју држава претходних година интензивирана, посебно на парламентарном нивоу, имајући у виду сарадњу посланика Народне скупштине и америчких конгресмена и сенатора. У прилог томе говори и постојање ПГП са САД у Народној скупштини, српски кокус у америчком Конгресу, али и Конгрес српско-америчког пријатељства основан у Србији, а кога чине представници државних институција, невладиних организација, политичари, привредници и сви други чиниоци који имају за циљ развој српско-америчких односа у свим областима. Маринковић је додао и да је за Србију овакав вид сарадње вема важан с обзиром да у САД имамо бројну дијаспору.

Потпредседник је изразио задовољство нивоом америчких инвестиција у Србији које премашују четири милијарде евра у протеклих 10 година, као и сарадњом са организацијом USAID на различитим пројектима.

Маринковић је навео да су народни посланици посвећени регионалној сарадњи и стабилности, као и наставку дијалога са Приштином, у циљу проналажења решења прихватљивог за обе стране. Он је подсетио на Бриселски споразум и албанско неиспуњавање преузетих обавеза и изнео забринутост поводом увођења такси на робу из Србије и БиХ. И поред тога, Маринковић је навео да Србија има снаге да настави дијалог и да очекује да ће се у наредном периоду наћи начин да се дијалог одблокира. Он је изразио задовољство што је председник државе на седници Народне скупштине поново позвао све актере у дијалогу Београда и Приштине да се изнађе решење прихватљиво за обе стране.

Маринковић се у разговору осврнуо на војну сарадњу и сарадњу у области борбе против тероризма, у чему је Србија поуздан партнер.

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиот Енгел захвалио се потпредседнику Маринковићу на личном доприносу развоју билатералних односа Србије и САД и раду ПГП са САД у Народној скупштини. Он је навео да подржава интензивирање односа САД и Србије, који имају дугу историју и да иако има различито виђење односа Србије и Приштине, верује да обе стране треба да гледају у будућност и даљи развој односа. Он је додао да ће са истом поруком посетити регион и да ће подржати обе стране да до решења дође.

„Ваша порука и подршка Србији је сигнал да подржавате регион и будућност наших народа, као и стратешки циљ наше земље, а то је чланство у ЕУ“, закључио је Маринковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1