21. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине и председник ПГП са Израелом проф. др Владимир Маринковић са представницама МСП Израела

21. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине и председник ПГП са Израелом проф. др Владимир Маринковић са представницама МСП Израела

Уторак, 21. мај 2019.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић примио представнице Министарства спољних послова Државе Израел

Потпредседник Народне скупштине и председник ПГП са Израелом проф. др Владимир Маринковић примио је данас представнице Министарства спољних послова Државе Израел, са којима је разговарао о унапређењу сарадње двеју држава.


Маринковић је представио састав и активности ПГП са Израелом у Народној скупштини и навео да се рад ПГП заснива на унапређењу сарадње са колегама из Кнесета, али и другим израелским државницима, као и на унапређењу политичких и економских веза Србије и Израела. С тим у вези Маринковић је као веома плодоносну оценио прошлогодишњу посету делегације Народне скупштине на челу са председницом Народне скупштине Израелу, као и успешно обележавање 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Израела у Народној скупштини.

Он је оценио да је Србија задовољна економском сарадњом са Израелом, посебно у последњих пар година у којима је у Србију дошао већи број инвеститора, и оценио да простора за унапређење економске сарадње има. Такође, Маринковић је додао и да српски и израелски народ вежу заједничке борбе у историји, али и данас, посебно када је у питању борба против тероризма и борба за очување демократије и цивилизацијских тековина.

„Лично подржавам напоре Државе Израел да успостави дијалог у региону и у проналажењу мира на простору Блиског Истока“, поручио је Маринковић.

Он је оценио да простора за унапређење сарадње двеју земаља има и у области информационих технологија, одбране, културе, образовања, туризма, а посебно је истакао да је Србија прва земља у свету која је донела Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, као и да је заинтересована за добру сарадњу са јеврејском заједницом која живи у Србији.

Маринковић је ову прилику искористио да захвали Амбасади Израела на сарадњи и изразио очекивање да ће се у Народној скупштини ускоро донети закон о меморијалу Старо сајмиште, а као лични допринос обавестио је саговорнице да ће поднети Народној скупштини предлог декларације о радној дефиницији антисемитизма Међународне алијансе за сећање на Холокауст, као што је поднео и иницијативу Граду Београду да једна улица добије назив по Аријелу Шарону.

Заменица амбасадорке Израела у Србији Џени Седов (Jenny Sedov) захвалила је потпредседнику Маринковићу на личном ангажовању на унапређењу односа Србије и Израела и оценила да су односи двеју држава добри на политичком нивоу, као и да расту на економском и туристичком плану. Она је поручила да ће Амбасада наставити да ради на унапређењу културне сарадње, али и сарадње у области спорта и образовања. Она је оценила да је доношење Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника преседан и јако важан за јеврејску заједницу у Србији и упутила посебну захвалност Народној скупштини што је Закон донет једногласно.

Ходаја Авзада (Hodaya Avzada) и др Хагар Лина Спиро-Тал (Ph.D Hagar Lina Spiro-Tal), кадеткиње Министарства спољних послова Израела, посебно су нагласиле унапређење сарадње у области информационих технологија у чему Израел може да пружи подршку Србији, али и унапређење културне сарадње два народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја