21. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић у разговору са председником Одбора за међународна питања Државне думе Леонидом Слуцким

21. мај 2019. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић у разговору са председником Одбора за међународна питања Државне думе Леонидом Слуцким

Уторак, 21. мај 2019.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао се председником Одбора за међународна питања Државне думе Леонидом Слуцким

Председник Одбора за међународна питања Државне думе Леонид Слуцки на почетку састанка указао је на традиционално добре билатералне односе два народа, о којима додатно сведоче интензивне узајамне посете високих званичника. Истакао је да ће 3. јуна ове године у Београду бити одржано Четврто заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Државне Думе Руске Федерације и том приликом разговараће се о додатном унапређењу парламентарних односа две земље.


Слуцки је током разговора истакао да његова држава остаје при принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и тиме поштује одлуке међународног права. Он је нагласио да сусрети два председника који су ове године уприличени два пута, и то 17. јануара у Београду и 26. априла у Пекингу, говоре о јединственим ставовима и мишљењима по свим кључним питањима обе државе.

Председник Одбора за међународна питања Државне думе Леонид Слуцки је навео да постоји простор за додатно унапређење сарадње у области економије и енергетике и указао на досадашње успешне пројекте, попут Гаспрома, модернизације нафтне рафинерије у Панчеву, гасовода Турски ток и многих других. Такође, нагласио је одличну сарадњу у хуманитарним пројектима, посебно о руском учешћу у извођењу радова и осликавању Храма Светог Саве.

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић пренео је поздраве председнице Народне скупштине и народних посланика и указао на традиционално добре и пријатељске односе две земље. Истакао је да је Посланичка група пријатељства са Русијом најбројнија у Скупштини, са чак 133 члана, што потврђује повезаност и блискост два народа. Милићевић је подсетио да је прошле године обележено 180 година дипломатских односа између Русије и Србије, а текућу годину обележила је историјска посета председника Руске Федерације Владимира Путина, када је потписан велики број значајних међународних споразума. Такође је нагласио значај састанка председника Oдбора за спољне послове Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Константинa Косачевa и председнице Народне скупштине Маје Гојковић, који је одржан 9. маја, на Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Милићевић се захвалио на континуираној и принципијелној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије и изразио забринутост због одлука Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, као и одлуке о формирању тзв. војске Косова, што представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244 и у директној је супротности са свим релевантним регионалним споразумима, о чему сведочи и чињеница да је у последњих шест месеци 13 држава повукло претходно дато признање Косова.

Такође је напоменуо да ће Београд бити домаћин 141. скупштине ИПУ октобра ове године, као и да очекује да руска делегација буде представљена на највишем нивоу.

На састанку су учествовали и председик Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и председник ПГП са Русијом Милован Дрецун, као и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја