21. фебруар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и делегације Интерпарламентарнa скупштинa православља

21. фебруар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и делегације Интерпарламентарнa скупштинa православља

Четвртак, 21. фебруар 2019.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са делегацијом Интерпарламентарне скупштине православља

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је са делегацијом Интерпарламентарне скупштине православља (ИСП), која борави у Народној скупштини на 13. пленарном заседању ПС Медитерана, током којег је предвиђено да буде потписан меморандум о разумевању између Парламентарне скупштине Медитерана и Интерпарламентарне скупштине православља.


Потпредседник Арсић истакао је да Народна скупштина подржава све активности Интерпарламентарне скупштине православља, коју види као форум за јачање улоге православља као културног и духовног идентитета. Он је навео да Народна скупштина, од када је приступила ИСП, 1995. године, улаже велики труд и напор да допринесе раду ове међународне парламентарне организације.

Говорећи о ситуацији у региону, Верољуб Арсић је указао да се Србија бори за очување свог територијалног интегритета и суверенитета. Даља подршка тзв. косовској независности, њихово чланство у међународним организацијама и трансформација снага безбедности у оружане снаге, не доприноси миру и стабилности у региону, нагласио је Арсић. Он је додао и да је Србија од почетка Бриселског дијалога учинила све што је у њеној моћи да се дође до трајног решења на Косову и Метохији и да је испунила своје обавезе предвиђене Бриселским споразумом, док је Приштина имала само једну обавезу – формирање Заједнице српских општина, која би била услов и гарант опстанка српског становништва на територији КиМ, коју није испунила.

Ситуација је додатно погоршана формирањем оружаних снага, као и увођењем таксе од 100 одсто на сву робу из Србије, нагласио је Арсић и закључио да је на тај начин блокиран наставак дијалога, погоршана безбедносна ситуација у региону и српска заједница која живи на КиМ доведена у тежак положај.

Подршка свих земаља које искрено желе да се преговори између Београда и Приштине наставе, за Србију је од велике важности, навео је потпредседник Народне скупштине, и додао да би постизањем коначног решења у овом делу региона завладао мир и да бисмо онда могли да се окренемо развоју економије и побољшању квалитета и стандарда живота људи на овим просторима.

Арсић је указао саговорницима и да се у овој јужној српској покрајини налази центар духовности и православља српског народа и да је зато изузетно важно да Срби наставе да живе на територији Косова и Метохије.

Генерални секретар ИСП Андреас Михаилидис навео је да ова међународна парламeнтарна организација ове године прославља 25. годишњицу свог постојања и указао да је Народна скупштина допринела да се наставе и прошире активности ИСП. Посебно је нагласио значајну улогу сталне делегације Народне скупштине у делатностима ИСП. Михаилидис је додао да ИСП сарађује са међународним организацијама, националним парламентима, као и са групама грађана.

Осврнувши се на ситуацију у региону, изразио је подршку Србији и дијалогу, као једином начину да се дође до одрживог решења. Дијалог треба да допринесе и јачању религијских слобода на КиМ, нагласио је генерални секретар ИСП.

Подршку дијалогу Београда и Приштине изразио је и председник ИСП Сергеј Гаврилов. Он је указао и на постојање екстремизма у свету, који се може решити само политичким путем.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 18. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја