18. децембар 2018. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и чланови немачке делегације

18. децембар 2018. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и чланови немачке делегације

Уторак, 18. децембар 2018.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са послаником немачког Бундестага

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је у Народној скупштини са послаником немачког Бундестага Кристијаном Хазеом о међупарламентарној сарадњи, европским интеграцијама Србије и актуелној глобалној политичкој ситуацији.


Потпредседник Арсић изразио је задовољство због динамичне сарадње Народне скупштине и Бундестага, истичући важност парламентарне дипломатије.

Арсић је истакао изузетан значај сарадње на економском плану и нарочито инвестиција. Захвалио је Немачкој на континуираној подршци европским интеграцијама Србије и нагласио да је главни проблем у том оквиру отворено питање јужне српске покрајине Косово и Метохија. Он је истакао да је услед једностраних потеза Приштине дијалог између Београда и приштинске администрације у застоју и да је због погоршања безбедносне и политичке ситуације у региону претходног дана одржана и седница Савета безбедности УН по питању КиМ, на којој је председник Републике Србије Александар Вучић указао међународној заједници на опасности које проистичу из кршења међународног права од стране Приштине, у првом реду формирања тзв. војске Косова, као и у вези са таксом од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине.

Арсић је навео да Србија очекује подршку Немачке за смиривање тензија и повратак дијалогу. Указао је и да српска страна очекује од међународне заједнице и ЕУ да се постигнути споразуми спроведу у дело, наводећи да је Србија испунила све обавезе предвиђене Бриселским споразумом, а да је Приштина имала једну обавезу коју није спровела – формирање Заједнице српских општина.

Потпредседник Арсић је истакао да ће Србија наставити да истрајава на политици избегавања сукоба и одржавања мира, и изразио очекивање да ће међународна заједница и ЕУ помоћи Србији у томе и извршити притисак на Приштину да се врати за преговарачки сто.

Посланик Бундестага Кристијан Хазе навео ја да Немачка и ЕУ прате развој догађаја у региону и да конфликт и заоштравање политичке ситуације није у интересу Европе. Немачка ће се потрудити да да свој допринос смиривању тензија, навео је Хазе и додао да сви проблеми треба да се решавају дипломатским путем, као и да је битно да се дође до компромисног решења.

Током састанка било је речи и о глобалним и регионалним политичким процесима, као и проблемима и опасностима од тероризма и политичког екстремизма. Арсић и Хазе су се сложили да је неопходно водити заједничку борбу међународне заједнице против ових глобалних претњи, као и јачати проевропски дух код грађана, како би се постигао успех у борби против политичког екстремизма.

Видео (1)

Уторак, 18. децембар 2018. | изјаве за медије потпредседникa Народне скупштине Верољубa Арсићa и посланика Бундестага Кристиjана Хазеа 18.12.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 4. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја