3. март 2016. Потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић и председавајући Војног комитета НАТО

3. март 2016. Потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић и председавајући Војног комитета НАТО

Четвртак, 3. март 2016.

Потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић примио председавајућег Војног комитета НАТО

Потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић разговарао је данас са председавајућим Војног комитета НАТО, генералом Петром Павелом (Petr Pavel), који борави у званичној посети Београду.


Потпредседник Бечић истакао је да делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини НАТО (ПС НАТО) даје активан допринос развоју партнерских односа, оценивши сарадњу у оквиру ПС НАТО као добру и успешну. Он је упознао генерала Павела са досадашњим активностима делегације, посебно истакавши сарадњу на реализацији Роуз-Рот семинара и предстојећу посету делегације Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО Београду. Бечић се осврнуо на унапређење сарадње Србије и НАТО у оквиру програма Партнерство за мир, чему сведоче и недавне ратификације споразума у Народној скупштини.

„Као војно неутрална држава, која не тежи чланству у НАТО, желимо да унапредимо односе са НАТО у оквиру Партнерства за мир“, додао је Бечић.

Он је посебно истакао важност улоге НАТО узаштити српске заједнице на Косову и Метохији и оценио да тренутна безбедносна ситуација на Косову не дозвољава смањење броја припадника КФОР-а. Такође, Бечић је подсетио да је Србија посвећена проширењу сарадње са НАТО у погледу борбе против тероризма и захвалио на помоћи коју НАТО пружа у погледу спречавања ескалације мигрантске кризе.

„Србија је поуздан партнер и биће начина за унапређење сарадње у будућности, као што је и Влада Србије посвећена томе да буде фактор стабилности у региону“, закључио је потпредседник Народне скупштине.

Председавајући Војног комитета НАТО, генерал Петр Павел истакао је да цени опредељеност Србије да буде фактор стабилности у региону, њену посвећеност програму Партнерство за мир, као и да НАТО поштује одлуку Србије о војној неутралности.

„Србија је вредна помена и пажње у погледу стабилности на Западном Балкану. Ваша аспирација да будете члан Европске уније је у интересу НАТО, јер желимо да овај регион буде стабилан и просперитетан. Темељ сарадње Србије и НАТО је добра воља обе стране за проширењем сарадње, без икаквог притиска да Србија постане чланица НАТО“, оценио је Павел.

Он је додао да је Србија на балканској рути погођена мигрантском кризом, што је питање које хитно мора да се решава у сарадњи свих земаља региона, ЕУ и НАТО. Иако НАТО нема директну улогу у решавању овог проблема, подржаће његово решавање бољим обавештајним подацима, надгледањем граница, спречавањем кријумчарења људи и неконтролисаним миграцијама ка ЕУ, додао је Павел.

Саговорници су се сложили да сарадња ПС НАТО и националних парламената помаже развоју партнерских односа, као и да је парламентарна дипломатија њихов важан сегмент.

Састанку потпредседника Бечића и генерала Павела присуствовали су представници Војног комитета НАТО, Министарства одбране и Војске Србије.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја