10. фебруар 2016. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију

10. фебруар 2016. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију

Среда, 10. фебруар 2016. 14:39

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић разговарао је данас са делегацијом Светске јеврејске организације за реституцију, која борави у посети Београду.


У разговору је поздрављено доношење Предлога закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника и посебно истакнуто да је Србија прва земља, од свих потписница Терезинске декларације, која овакав Предлог закона доноси.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић информисао је делегацију Светске јеврејске организације за реституцију, коју предводи судија Елен Хелер (Ellen Heller), да Народна скупштина управо у овом моменту расправља о овом Предлогу закона и обавестио их да су све посланичке групе у Народној скупштини најавиле да ће гласати за његово усвајање. Он је оценио да је ово веома важно за Србију, јер и поред политичких разлика, ова чињеница говори да су грађани јединствени по овом питању.

„Кроз то јединство желимо да исправимо неправду коjа траје већ осму деценију. Усвајањем овог Предлога закона заокружује се процес враћања имовине одузете после 1941. године. Питање враћања имовине припадницима јеврејског народа је веома важно, јер желимо да на одређени начин те људе обештетимо, иако суштински нисмо за ту неправду одговорни, зато што је Србија била под окупацијом и њени грађани су делили исту судбину“, поручио је Арсић.

Он је најавио да ће Србија по доношењу Предлога закона организовати, уз подршку USAID и GIZ-a, међународну конференцију о циљевима закона и резултатима његовог спровођења, како би показали добру праксу другим земљама које су на путу да овакав закон донесу.

„Сматрам да неће бити проблема у примени закона, јер нама у Парламенту није само важно да закон усвојимо, већ су нам важни и резултати због којих је он донет. Оваква конференција била би почетак коначне реализације Терезинске декларације“, закључио је потпредседник Народне скупштине.

Судија Елен Хелер је у име Светске јеврејске организације за реституцију изразила захвалност српској Влади и Народној скупштини на доношењу закона којим се регулише питање одузете имовине припадницима јеврејског народа у периоду Холокауста. Она је истакла да је ово модел који треба да следе и друге земље.

„Била сам 2009. године у Терезину, када је 46 земаља и њихових 800 представника потписало декларацију, и знам да је до данас Србија једина земља која усваја овакав закон. Верујем да, не само јеврејска заједница, већ и све организације и демократије цене овакав пример владавине права“, поручила је Хелер.

Чланови делегације Светске јеврејске организације за реституцију посебно су поздравили идеју одржавања међународне конференције о ефектима закона и понудили своју помоћ при њеној организацији. Такође, представници јеврејске заједнице у Србији, који су присуствовали састанку, изразили су задовољство својим учешћем у раду Радне групе која је припремала Предлог закона, додавши да он има више моралну него материјалну поруку, јер је исправка дугогодишње неправде симболична и представља поруку за читаво друштво.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја