16. септембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић у разговору са потпредседницом Парламента младих Руске Федерације при Државној Думи Еленом Ераклином

16. септембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић у разговору са потпредседницом Парламента младих Руске Федерације при Државној Думи Еленом Ераклином

Понедељак, 16. септембар 2019.

Потпредседник Милићевић разговарао са потпредседницом Парламента младих Русије о повезивању и сарадњи младих две земље

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић разговарао је са потпредседницом Парламента младих Руске Федерације при Државној Думи Еленом Ераклином.


Потпредседник је истакао традиционално пријатељске односе Србије и Русије којима, како је нагласио, и држава и грађани Србије придају велику важност.
„То се пресликава и на Народну скупштину, што потврђује и податак да је Посланичка група пријатељства са Русијом, са 134 члана, најбројнија. Сарадња два парламента је на изузетно високом нивоу, о чему сведочи и рад Комисије за сарадњу Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине, као и подршка које руска и српска делегација пружају једна другој у свим међународним организацијама где имају своје представнике. Такође ћу изразити задовољство због повратка руске делегације у Парламентарну скупштину Савета Европе, за шта се залагала и наша делегација“, рекао је потпредседник Милићевић. Он сматра да изузетној сарадњи две државе посебно доприносе председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић.

Милићевић се захвалио на принципијелном ставу Русије по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на ставу Русије да самопрокламована држава Косово не може да постане део међународних организација. Такође је изразио захвалност на подршци Русије да се кроз дијалог Београда и Приштине дође до прихватљивог и задовољавајућег решења за обе стране.

Потпредседник Народне скупштине истакао је да ће Русија у Србији увек имати искреног пријатеља и да се наша земља никада неће сврстати у ред земаља које ће увести санкције Русији и руском народу.

Потпредседница Парламента младих Руске Федерације при Државној Думи Елена Ераклина сложила се са оценом потпредседника Милићевића да су односи две земље дубоко пријатељски, а народи снажно повезани кроз историју, веру, културу и блискост језика. Она је нагласила да је веома важно одржавати и непрестано продубљивати сарадњу два парламента, те је истакла да би то у будућности могло да се чини и кроз сарадњу омладинских парламената, чиме је указала на значај формирања такве институције у Србији. Ераклина је истакла да Омладински парламент Русије постоји 18 година и да представља својеврсну припрему младих људи за улазак у Думу и касније професионално бављење политиком. Поред тога, како каже, он омогућава младима да се лакше повезују и комуницирају и на тај начин размењују искуства, упознају културе и традиције једни других и тиме граде и јачају односе међу земљама.

Милићевић је истакао да се у Републици Србији посебно води рачуна о младим талентима који кроз Фонд за младе таленте добијају стипендије и награде, а таквих је данас у Србији чак 28 000. Он је подсетио да је Србија 2013. године са компанијом НИС Гаспромњефт потписала Протокол о сарадњи, на основу којег је близу 100 стипендиста Фонда за младе таленте учествовало у програму стручне праксе и запошљавања у компанији, а више од 250 учествовало у радионицама и додатним програмима стручног усавршавања. Он је изразио наду да ће та сарадња бити настављена, како би се пружила подршка младим талентима и њиховом стручном напредовању.

Ераклина је искористила прилику да потпредседника Милићевића позове на Парламентарне спортске игре, које се сваке године традиционално одржавају у Москви.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
среда, 16. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја