3. септембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са амбасадором Краљевине Саудијске Арабије у Београду, на нерезидентној основи, Њ.Е. Хани Бин Абдулах Бин Мохамед Моминахом

3. септембар 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић у разговору са амбасадором Краљевине Саудијске Арабије у Београду, на нерезидентној основи, Њ.Е. Хани Бин Абдулах Бин Мохамед Моминахом

Уторак, 3. септембар 2019.

Потпредседник Арсић разговарао са амбасадором Саудијске Арабије о унапређењу парламентарне, економске и културне сарадње

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић састао се са амбасадором Краљевине Саудијске Арабије у Београду, на нерезидентној основи, Њ.Е. Хани Бин Абдулах Бин Мохамед Моминахом. Теме састанка биле су унапређење парламентарне, економске и културне сарадње, а посебна пажња посвећена је питању стабилности у региону, кроз призму односа Београда и Приштине.


Саговорници су се сложили да интензивирање сарадње два парламента може значајно да учврсти иначе добре и пријатељске односе Краљевине Саудијске Арабије и Републике Србије. Њ.Е. Моминах прилику за повезивање посланика две земље види у учешћу делегације Арабије на 141. седница Интерпарламентарне уније, која се у октобру одржава у Београду.

Потпредседник Арсић нагласио је да Народна скупштина велику важност придаје развоју међупарламентарне сарадње кроз парламентарну дипломатију и нагласио значај сарадње на нивоу посланичких група пријатељства и размене посета парламентарних делегација. Саговорници су се сложили да је за унапређење и јачање сарадње две земље неопходно отварање амбасада у Београду и Ријаду.

Потпредседник Арсић посебно је истакао значај мира и стабилности у региону, којима Република Србија даје изузетан значај. Тим поводом је говорио о проблему који постоји између Београда и привремених косовских институција.

„Србија жели тај проблем да реши искључиво дијалогом и споразумом који би био прихватљив за обе стране. Приштина већ дуго повлачи једностране потезе, као што је увођење такси од сто одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине. Такође, аплицира за чланство у разним међународним организацијама иако није чланица Уједињених нација. Подршка томе, представља и подршку њиховим једностраним потезима. Приштина тиме угрожава не само дијалог, већ и мир и безбедност у региону“, рекао је Арсић и нагласио да би због свега наведеног подршка Краљевине Саудијске Арабије дијалогу, за Србију била драгоцена. Њ.Е. Моминах истакао је да је и за Краљевину Саудијску Арабију дијалог једино прихватљиво решење, због стабилности у целом региону.

У наставку разговора потпредседник Арсић и Њ.Е. Моминах разговарали су о развоју економске сарадње, сложивши се, уочи посете преко 20 арабијских привредника који овог месеца долазе у посету Србији, да је Србија веома атрактивна и поуздана земља за стране инвестиције.

На састанку је истакнута и важност продубљивања културне сарадње и размене студената.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја