5. јун 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са потпредседником Парламента Пољске Ришардом Терлецким

5. јун 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић са потпредседником Парламента Пољске Ришардом Терлецким

Среда, 5. јун 2019.

Потпредседник Арсић на Самиту председника парламената земаља Централне и Источне Европе

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић учествује на Четвртом самиту председника парламената Централне и Источне Европе у Варшави, где председници и потпредседници парламената разговарају о изазовима модерних времена, као тридесетогодишњици политичких промена у Централној и Источној Европи.


Потпредседник Арсић је, говорећи о актуелним изазовима, истакао да Србија са државама Централне и Источне Европе дели увереност и наду у погледу економских перспектива, као и у вези са питањем процеса легитимисања политичких институција, али и забринутост за проблеме екстремизма и насиља.

„Зато Србија солидарно учествује са суседима и чланицама ЕУ, али и земљама у ширем региону и партнерима на глобалном плану у изналажењу адекватног решења за сва регионална питања, у оквиру стратегија ЕУ, регионалним иницијативама, као и на билатералном плану“, рекао је Арсић.

Он је указао да задатак народних посланика пред изазовима модерних времена мора да буде у изградњи добре и одговорне управе, јачању демократских институција и свакодневном настојању да се повећа поверење грађана у те исте институције.

Потпредседник Скупштине је као посебан изазов истакао питање Косова и Метохије и указао на забринутост наше стране у погледу једностраних потеза Приштине и позвао на подршку Србији у напорима да кроз успостављање услова за наставак дијалога продужи са залагањем за одржање мира и стабилности.

Говорећи о тридесетогодишњици политичких промена у Централној и Источној Европи, Арсић је нагласио да је неговање заједничког сећања на прошлост неопходно, ради заједничке будућности и јачања међусобног разумевања заснованог на универзалним вредностима, као и критичком вредновању прошлости и, у том светлу, комунизма.

Потпредседник Скупштине је нагласио да Србија снажно корача ка јединству са европским народима, придржавајући се оног што је најбоље у нашој заједничкој историји, као и да је Србија део породице демократских, мирољубивих и просперитетних европских народа и то је наше чврсто опредељење, упркос изазовима на том путу.

Потпредседник Арсић је рекао и да пад комунизма за народе бивше Југославије није представљао само повратак политичког плурализма и капитализма, већ и крвави грађански рат, којем је уследила и НАТО агресија, као и да су се тако показале фаталне и трагичне последице одласка са историјске сцене једне хегемоне идеологије коју није успела да на време замени друга, снажна идеја која би гарантовала мир, стабилност и узајамно поверење.

Током Самита, потпредседник Арсић састао се са потпредседником Парламента Пољске Ришардом Терлецким, са којим је разговарао о јачању међупарламентарне сарадње, подршци процесима евроинтеграција Србије, актуелним процесима у Европској унији и парламентарној подршци укупној сарадњи две државе, посебно кроз узајамне посете одбора и група пријатељства.

Потпредседник Арсић је представио актуелну ситуацију на Косову и Метохији, упозорио на једностране акте Приштине уперене против српског становништва на КиМ и дијалога и подвукао залагање наше стране за мир и стабилност, као и решење проблема дијалогом, уз обезбеђење услова за дијалог повлачењем једностраних мера Приштине. У том погледу, указано је на сагласност две стране у погледу тежње усмерене насупрот једностраним актима.

У разговору је наглашена и спремност на јачање међупарламентарних односа у погледу подршке привредној и културној сарадњи две земље.

Поред потпредседника Скупштине Србије, Самиту присуствују председници као и потпредседници и заменици председника парламената Белорусије, Бугарске, Естоније, Јерменије, Литваније, Мађарске, Пољске, Казахстана, Летоније, Словеније, Турске, Хрватске и Чешке, као и представници парламената Албаније и Словачке, а присутне су и делегације Азербејџана, Аустрије, Грузије, Грчке, Данске, Румуније и Украјине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја