30. април 2019. Народне спосланице Стефана Миладиновић и Душица Стојковић на састанку са предсеником Горњег дома Парламента Републике Белорусије Микаилом Мјасниковичем

30. април 2019. Народне спосланице Стефана Миладиновић и Душица Стојковић на састанку са предсеником Горњег дома Парламента Републике Белорусије Микаилом Мјасниковичем

Петак, 3. мај 2019.

Потврђена сарадња између Србије и Белорисује

Народне посланице Стефана Миладиновић и Душица Стојковић, чланице делегације при Парламентарној скупштини ОЕБС, током дводневне конференције посвећене иницијативи „Један појас, један пут“, која се одржавала у Минску, Белорусија, састале су се са Микаилом Мјасниковичем, предсеником Горњег дома Парламента Републике Белорусије.


На састанку су потврђени традиционално добри политички односи између Србије и Белорусије, као и спремност за даље унапређење међупарламентарне сарадње. Током билатералног сусрета истакнуто је да су политички односи између две земље на највишем нивоу и без отворених питања, али да је неопходно наставити јачање економских односа, кроз инвестиције и заједничка привредна партнерства, користећи све бенефите важећих билатералних споразума.Будући да су оба законодавна тела оснивачи Групе за подршку Путу свиле при ПС ОЕБС, током разговора се указало на значај Иницијативе „Један појас, један пут“, као и важности учешћа обе државе у реализације пројеката предвиђених овом глобалном интеграционом идејом коју је покренуо 2013. године кинески председник Си Ђипинг и чије су активне учеснице и Србија и Белорусија.

Током свог излагања, делегација српског Парламента се осврнула и на посету Индустријском парку „Велики камен“, белоруско-кинеској инвестицији и информисала домаћине да се и у Србији планира изградња великог индустријског парка у Борчи, који ће, такође, бити изграђен у сарадњи са кинеским партнерима.Делегација Народне скупштине се посебно захвалила белоруској страни на несебичној подршци у очувању територијалног интегритета и целовитости Републике Србије, оценивши да и је парламентарна сарадња у бројним међународним организацијама, регионалним иницијативама и радним телима изузетно добра.

„Србија је у процесу евроинтеграција, то је један од наших стратешких циљева, али Србија не одустаје од спољно-политичких циљева, а то су стратешка партнерства са традиционалним пријатељима - Русија, Белорусија, Кина“, истакла је шефица српске делегације Стефана Миладиновић.

Белоруска страна је показала спремност на наставак пријатељских односа заснованим на међусобном уважавању два равноправна партнера као и помоћи у превазилажењу спољно политичких околности које се налазе пред Србијом и Белорусијом на међународном плану.

У свом излагању Мјасникович је истакао значај сарадње на три нивоа, билатерално, међународно и по питању подршке у вези решавања проблема на Косову и Метохији, увођења такси на српске и босанске производе од стране Приштине.

„Увек можете рачунати на подршку белоруске стране и када је реч о наставку билатералне сарадње, и када је реч о подршци у водећим међународним организацијама и форумима. Будите уверени да ће Белорусија задржати свој конзистентан став када је реч о Косову и Метохији и можете се поуздати у нашу подршку по том питању и у будућем периоду“, нагласио је Мјасникович.Народна посланица Душица Стојковић упознала је белоруску страну са тренутном ситуацијом на Косову и Метохији, свакодневним провокацијама албанске стране као и о увођењу такси од 100 одсто које отежавају свакодневни живот грађана, од набавке основних намирница, угрожавања основни слобода и права попут кретања, слободе штампе и доступности информација, па до финансијских губитака које бележе српски привредници јер им је онемогућено пословање и слободан проток роба.

„Морамо у овим временима пуних изазова, изнаћи начина да искористимо све прилике и могућности које произлазе из наше пре свега одличне политичке сарадње. Манифестације попут оне, Дани у Минска у Београду, добар је пример како се могу промовисати садржаји обе стране, учврстити наше пријатељство али и креирати оквири за привлачење нових инвестиција и заједничких партнерстава, подвукла је посланица Стојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
четвртак, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја