Четвртак, 30. септембар 2010.

Посланичка питања

Народни посланици су 30. септембра у 16 часова, у складу са чланом 205. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по тачки дневног реда Седмог ванредног заседања Народне скупштине, како би постављали посланичка питања Влади Републике Србије.Народни посланици су 30. септембра у 16 часова, у складу са чланом 205. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по тачки дневног реда Седмог ванредног заседања Народне скупштине, како би постављали посланичка питања Влади Републике Србије.

На посланичка питања одговарали су: председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић, први заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министар просвете Жарко Обрадовић, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, министар здравља Томица Милосављевић, министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић, министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић, министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Народни посланик Риза Халими питао је председника Владе Мирка Цветковића када ће у Прешеву бити отворен један од три граничних прелаза, о чему је Влада Државне заједнице донела одлуку у априлу 2005. године, и који су разлози који спречавају Владу да то уради, док је министра за инфраструктуру Милутина Мркоњића питао када ће бити завршен ауто-пут Прешево-Левосоје.

Министар инфраструктуре Милутин Мркоњић је одговарајући на постављено питање рекао да ће 20 км ауто-пута од Прешева до Левосоја бити завршено 1. јануара. Одговарајући на питање у вези са граничним прелазом министар Мркоњић је истакао да је формирана Комисија која се бави питањима граничних прелаза у Републици Сребији, а један од задатака те Комисије је и гранични прелаз о коме говори посланик Халими. Он је изразио уверење да ће се овај проблем решити до краја године.

Народни посланик Мирослав Маркићевић поставио је питање председнику Владе Мирку Цветковићу у вези са досадашњим резултатима спољне политике коју води Влада, према Уставу Републике Србије, и у вези са стратешким спољно-политичким правцима у наредном периоду. Он је затражио од председника Владе да опише телефонску седницу Владе на којој се одлучило о историјском документу, какав је Резолуција коју је Србија поднела Генералној скупштини УН-а.

Председник Цетковић навео је у свом одговору народном посланику Маркићевићу да је спољна политика Владе Републике Србије превасходно усмерена ка европским интеграцијама и жељи да држава иде у правцу уласка у Европску унију. Он је додао да су у оквиру тога учињени напори и остварени успеси као што је либерализација визног режима, подношење кандидатуре, ратификација ССП-а. Он је захвалио Народној скупштини на доприносу у устварењу тих успеха и истакао да је све наведено основа спољне политике, али и да спољна политика не занемарује ни друге значајне партнере, пре свега Руску федерацију, САД, Кину, али и земље које су некада припадале несврстанима. Одговарајући на питање у вези са телефонском седницом Владе председник Цветковић је рекао да постоји Пословник Владе који јасно дефинише процедуру одржавања телефонских седница и укратко објаснио исту.

Народни посланик Маркићевић додатно је питао председника Цветковића да ли ће државној секретарки САД Хилари Клинтон рећи као председник Владе да је Косово и Метохија Србија, да је саставни део Србије и да нећемо престати да разговарамо о статусу.

Одговарајући на додатно питање председник Цветковић је рекао да у одговору на претходно постављено питање није споменуо Косово и Метохију, јер не сматра да је КиМ ствар спољне политике и додао да верује да ће то бити једна од тема разговора и да ће се у том разговору Влада борити у најбољем интересу Србије за интересе и ставове који су познати.

Народни посланик Чедомир Јовановић питао је председника Владе када ће Влада у Парламенту почети да разговара са онима који представљају грађане о питањима која су фрустрирајућа за друштво и који од Владе и народних посланика траже ефикасне одговоре, наводећи ситуацију у Санџаку и став да Влада треба да има иницијативу по питању Косова.

Председник Владе је одговорајући на питање народног посланика Јовановића рекао да Влада долази у Парламент у складу са Пословником Парламента, сваког последњег четвртка у месецу и додао да постоје и тематске седнице, где су сами народни посланици у могућности да бирају теме разговора и саговорнике. Он је додао да постоји довољно могућности да се покрене било која тема и да се о њој разговара и предложио да за следећи месец народни посланик предложи тему коју сматра најзначајнијом, а да ће Влада са задовољством доћи и расправљати о том питању.

У додатном времену народни посланик Чедомир Јованић предложио је председнику Владе да поднесе оставку и подсетио да у нормалним демократијама Влада Води земљу, а од Парламента траши подршку. Он је питао када ће се Влада појавити са косовском платформом, када ћемо решити проблем Санџака, какви су ефекти споразума са Русијом и ко за све то преузима одговорност.

Одговарајући на додатно питање председник Цветковић је рекао да је руски аранжман урађен на основу међудржавног Споразума који је утврдила ова Народна скупштина. Што се цене гаса тиче, плаћамо светску цену гаса и транспорт који је нешто скупљи, рекао је Цветковић. Он је додао и да садашње снабдевање гасом није у функцији аранжмана са Русијом и да ће то евентуално бити последица аранжмана након реализације Јужног тока.

Народни посланик Милетић Михајловић поставио је питање министру рада и социјалне политике Расиму Љајићу у име родитеља и удружења која брину о деци са посебним потребама. Он је питао да ли постоји разлика између средстава која добијају хранитељске породице по основу бриге о деци са посебним потребама у односу на родитеље који воде рачуна о својој деци која имају посебне потребе.

Председник Владе Цветковић је рекао да не зна одговор на постављено питање, да је оно специфично и ресорно и да ће бити пренето надлежном министру.

Народни посланик Зоран Машић поставио је питање председнику Владе о извештају Владе о трошењу буџетских средстава за 2010. годину и то у делу који се односи на субвенције. Он је питао зашто је пољопривреда у протеклих пола године по основу субвенционирања добила свега 41 проценат из буџета и како објашњава да су неки други ресори добили више износе.

Председник Владе је у одговору на питање посланика Машића дао информацију о принципима буџетирања и трошења буџетских средстава, нарочито о позицијама субвенција. Он је додао да је на ресорном министарству било да процени потребне субвенције у првом полугођу једне године и претпоставио да је је укупна цифра била подељена на различите намене у складу са годишњим потребама и истакао да је убеђен да министар води рачуна и да су преостала средства предвиђена за друге намене у другом полугођу.

Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да је Народна скупштина у обавези да, у складу са чланом 215. Пословника, обезбеди директан телевизијски пренос у данима када министри одговарају на посланичка питања. Пошто је Радио-телевизија Србије прекинула директан телевизијски пренос, председница Народне скупштине прекинула је рад Народне скупштине у времену предвиђеном за постављање посаничких питања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја