Четвртак, 30. април 2009.

Посланичка питања

Народни посланици су, 30. априла у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду Четврте седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години и поставили више посланичких питања Влади Републике Србије.Народни посланици су, 30. априла у 16 часова, у складу са чланом 200. став 1. Пословника Народне скупштине, прекинули рад по дневном реду Четврте седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години и поставили више посланичких питања Влади Републике Србије.

Седници у овом делу присуствовали су председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић; први потпредседник Владе - заменик председника Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, министарка финансија Диана Драгутиновић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министар рада и социјалне политике Расим Љајић, министар дијаспоре Срђан Срећковић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић, министар просвете Жарко Обрадовић, министар здравља Томица Милосављевић, министарка правде Снежана Маловић, министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, министар без портфеља Сулејман Угљанин.

Народни посланик Владан Батић питао је потпредседника Владе и министра за економију и регионални развој Млађана Динкића о томе шта се дешава са предизборним обећањем да ће грађани Србије добити 1.000 евра на име бесплатних акција. Питање о томе шта ће Влада предузети поводом ситуације у ФК „Црвена Звезда“ упутио је министарки омладине и спорта Снежани Самарџић-Марковић, а треће питање министру културе Небојши Брадићу како ће реаговати на стихове Емира Кустурице у којима се велича један од оптужених за ратне злочине.

Одговарајући на прво питање премијер Мирко Цветковић је подсетио на досадашње потезе Владе у вези са овим питањем и истакао је да не сматра да је у овом тренутку могуће процењивати кретање вредности акција конкретних предузећа која ће се приватизовати. Што се тиче ситуације у ФК „Црвена Звезда“ и стихова Емира Кустурице народни посланици биће накнадно обавештени писаним путем.

Народни посланик Риза Халими поставио је питање у вези са тешкоћама у остваривању права из области пензијског и инвалидског осигурања грађана из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа, а који су у једном периоду радили на Косову и Метохији и навео конкретан пример из средине из које долази.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић одговорио је да сличне тешкоће имају и радници који су радили на територијама држава бивших југословенских република, док ће одговор у вези с конкретним случајем из питања народног посланика доставити већ наредне недеље

Народни посланик Синиша Стаменковић питао је на који начин ће Влада обештетити грађане у приобаљу Дунава чија је имовина угрожена плављењем; када ће ЈП „Електропривреда Србије“ извршити преостале накнаде штете у приобаљу Дунава, као и када ће Министарство здравља уврстити лечење грађана оболелих од хепатитиса А, Б и Ц у обавезан вид здравственог осигурања и омогућити терапију пегазис или коперникус системом.

Премијер Цветковић је истакао да ће одговор Министарства енергетике бити прослеђен народном посланику. Министар здравља навео је да су хепатитис А, Б и Ц три различите врсте болести запаљења јетре и да се у њиховом лечењу примењује различита терапија, да се сви пацијенти третирају на исти начин, као и да ће народном посланику доставити податке за претходне три године о спровођењу терапије лековима које је навео.

Народни посланик Мирослав Маркићевић питао је премијера Цветковића да ли се воде преговори око смањења његовог кабинета; да ли ће он лично и минитри учествовати и финансирати манифестацију под називом „Парада поноса“ и министра здравља каква је ситуација поводом ширења мексичког грипа и колико је наш здравствени систем спреман.

Премијер Цветковић истакао је да се о смањењу кабинета не воде преговори, већ је то питање које се разматра у оквиру коалиције и да ће се кабинет смањити ако то закључе коалициони партнери. Он је додао да неће учествовати у манифестацији под називом „Парада поноса“, као и нико из Владе. Министар Томица Милосављевић обавестио је народне посланике о тренутном стању у свету поводом ширења мексичког грипа истакави да је наша земља предузела све мере заштите.

Народни посланик Зоран Остојић питао је када ће бити донет антимонополски закон и зашто се не предлаже закон о финансирању странака.

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић истакао је да је Влада усвојила Нацрт закона о заштити конкуренције и да ће сеупутити у скупштинску процедуру са предлозима закона о електронској трговини и општој безбедности прозивода. Министар Милан Марковић навео је да ће Влада у овом мандату извршити реформу политичког система у земљи доношењем закона о политичким странкама, бирачком списку, државној изборној комисији, избору одборника, избору народних посланика, избору председника Републике и финансирању политичких странака.

Народни посланик Зоран Остојић поставио је додатно питање шта је са добити НИС-а из претходних година.

Премијер Цветковић рекао је да је ангажован екстерни ревизор који ће показати да ли је НИС у 2008. години пословао са добитком или губитком.

Народни посланик Томислав Николић упутио је питање премијеру Цветковићу да ли је Влада разматрала промене Устава и да ли ће предузети нешто против министра који је писао суду у покушају да спречи стечај предузећа „Змај“.

Премијер је истакао да Влада на седницама није разматрала питање промене Устава, али да је питање промене Устава тема о којој се разговара у оквиру укупних реформи. О другом питању премијер ће одговор доставити накнадно.

Народни посланик Томислав Николић поставио је и додатно питање министру унутрашњих послова да ли је спреман да предложи закон којим би се заштитили полицајци и сваки напад на њих драстично кажњавао.

Министар Дачић је истакао да такав предлог није у надлежности Министарства унутрашњих послова већ Министарства правде. Министарка правде Снежана Маловић најавила је измене Кривичног законика, посебно у делу конкретног кривичног дела које се односи на напад на службено лице.

Народни посланик Ненад Поповић упутио је питање премијеру Цветковићу зашто Влада има двојне стандарде, једне према „Алпини пор“, а друге према „Фијату“; да ли ће тужити „Фијат“ јер није упратио 200 милиона евра и зашто је потписиван уговор без иједне банкарске гаранције.

Премијер Цветковић истакао је да нема двојних стандарда, јер Влада није раскинула уговор са „Алпином пор“. У светлу економске кризе, у оквиру мера Владе, налазе се и мере којима се прилагођавамо новонасталој ситуацији у односу на „Фијат“ и његову инвестицију.

Народна посланица Марина Рагуш питала је министарку правде шта се дешава када држава не може да спроводи законе на сувереном делу територије; од министра унутрашњих послова затражила је прецизну информацију о одржавању округлог стола о успостављању чвршћих веза између Косова и региона Прешево и Бујановац, од октобра 2008. године; шта значи изјава Декермабона да су отворена врата повећаној сарадњи између Србије и Еулекса и коме ће ићи на корист ССП и једнострана примена трговинског споразума ове и у наредне три године.

Потпредседник Ђелић истакао је да се не ради о једностраној примени споразума, јер је ЕУ укинула царине према нашој земљи, наше фирме добиле су бенефиције од две мијеларде евра и логика привлачења страних инвестиција треба да се настави у будућности. Министарка Маловић истакла је да ће, уколико не може да спроводи закон на територији КиМ, држава применити своја политичка и правна средства, као што је то учињено постављањем питања Међународном суду правде од стране УН. Министар Дачић рекао је да у овом тренутку не располаже подацима да ли је састанак на југу Србије одржан или не, истакавши да ће Министство унутрашњих послова предузети све из своје надлежности да спречи нарушавање територијалног интегритета земље.

Народни посланик Срђан Миковић питао је шта се предузима да се обезбеди текућа ликвидност предузећа „Петрохемије“, како би се спречили еколошки ризици и обезбедио континуитет рада.

Премијер Цветковић навео је да је о питању ликвидности овог предузећа разговарао са министром економије и да се на његовом решавању ради. Министар Оливер Дулић истакао је да би свако заустављање „Петрохемије“ довело до еколошког инцидента великих размера, али уз помоћ државе за сада се производња наставља.

Народни посланик Александра Јанковић питала је зашто нико није размишљао о смањењу броја министара; колико има државних службеника у министарствима и на основу чега су они примани. Посебно је питала о учешћу представника Владе на међународном скупу посвећеном родној равноправности који је одржан у Београду, а односио се, према наводу Александре Јанковић, на стање родне равноправности у шест република, између осталог и републици Косово.

Министар Расим Љајић је истакао да је лично отворио скуп у организацији Управе за родну равноправност и УНДП-а и да нико са Косова није учествовао на том скупу.

Народна посланица Јоргованка Табаковић је питала премијера да ли постоје привилеговани купци друштвеног капитала и ако постоје, ко су; као и да ли Влада има инструменте да заступа интересе малих акционара.

Премијер Цветковић истакао је да нема привилегованих купаца, сви имају једнака права и једнаке могућности и упутио народну посланицу да конкретне материјале упути тужиоцу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја